Simona, fata care vede lumea cu sufletulVineri, 30 octombrie, tânăra Simona Maria Smultea, din iubire pentru muzică și oameni, a urcat, însoțită de cunoscutul prezentator TV, Dani Oțil, pe scena concursului televizat „X-Factor”. A interpretat piesa muzicală „Bang Bang” și, astfel, a avut șansa să își împlinească un vis din copilărie, în ciuda faptului că a devenit nevăzătoare la vârsta când abia ieșise din adolescență. Juriul concursului, format din vedete consacrate ale muzicii ușoare românești, precum Loredana Groza, Delia sau Ștefan Bănică jr., a apreciat talentul artistic al Simonei, curajul și determinarea ei de a-și încuraja semenii să caute, în orice împrejurare, oportunitatea de a se bucura de fiecare șansă a vieții.
În ciuda problemelor de sănătate, care îi afectau treptat vederea, Simona a absolvit cu brio Colegiul Național „Traian Doda” din Caransebeș, oraş în care s-a şi născut, deşi a crescut şi a copilărit la Teregova, iar apoi Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, dobândind specializarea de kinetoterapeut, cu gândul că, indiferent de starea ei, practicând această meserie va putea să facă ceva bun, nu doar pentru ea, ci și pentru semenii aflați în suferință. Deși foarte tânără, Simona a înțeles că se află la un moment de mare cotitură. Credința și susținerea familiei au ajutat-o, însă, să descopere că ceea ce păreau obstacole pe drumul său pământesc în fapt erau indiciile pe care i le-a dat Dumnezeu pentru a o conduce spre calea cea bună a vieții sale. Este convinsă că doar acum, din această postură, își va putea împlini scopul adevărat al destinului său, și anume să-și demonstreze sieși și tuturor celor aflați într-un impas că viața merge înainte și orice îți dorești este posibil. Acest îndemn lăuntric a determinat-o să se înscrie în 2016 la Școala Populară de Arte din Timișoara – Canto popular și, mai apoi, să se încumete să participe la un concurs important de talente muzicale.
Deseori își mărturisește fericirea că, acum, mai mult ca oricând, are „ceva de spus”, citând chiar numele Asociației din Timișoara unde, alături de un grup de persoane cu dizabilități mixte, atât fizice, cât și intelectuale, activează ca voluntar de câțiva ani buni. Din această postură, și nu numai, Simona Maria Smultea a devenit un promotor al ideilor și acțiunilor care au menirea să schimbe prin educație mentalitatea și percepția socială, bazată pe stereotipii și prejudecăți. Susține și promovează campaniile de protejare a mediului natural, inițiază sau participă la întâlniri, dezbateri cu personalități ale vieții publice timișorene, pentru ca orașul de pe Bega, și nu numai, să devină primitor și practicabil tuturor; uneori pozează ca model, alteori este degustător de vinuri, însă de câte ori are ocazia contribuie, cu toată dăruirea, la organizarea evenimentelor caritabile. În prezent este implicată, tot ca voluntar, în proiectul Teatrului Solidart din Timișoara pentru accesibilizarea participării persoanelor cu probleme vizuale la reprezentațiile teatrale.
Pentru Simona Maria Smultea, toate aceste preocupări și activități reprezintă normalitatea, firescul și dinamica vieții, pentru că, așa cum afirma ea într-un interviu, „dizabilitatea nu trebuie privită nici măcar ca o nevoie specială; este doar o abilitate mai puțin dezvoltată”. Cu toate acestea, paradoxal, și totuși minunat, acum Simona este fata care vede lumea cu sufletul!
Gabriela Violeta BICA