Emblema Ortodoxiei Banatului Montan, la ceas aniversarÎn urmă cu 10 ani visul de peste veacuri al ierarhilor ce au păstorit Episcopia Caransebeșului a devenit realitate. În data de 12 septembrie 2010, Părintele Patriarh Daniel a târnosit noua Catedrală a Episcopiei Caransebeșului, ce se află în Centrul civic al municipiului. La un deceniu, cel mai reprezentativ lăcaș de cult al Eparhiei Banatului Montan a primit un sobor de arhierei, preoți, diaconi și numeroși credincioși pentru a marca acest eveniment.
Momentul aniversar a debutat sâmbătă, 12 septembrie, cu primirea Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, ce se află la Parohia Măru și care în acest an împlinește 500 de ani. PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, a întâmpinat-o în fața Catedralei Episcopale, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, după care a fost depusă spre închinare în interiorul lăcașului.
Duminică, ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, alături de ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și PS Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, au oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, informează site-ul Episcopiei Caransebeşului.
La slujbă au participat autorități centrale, județene și locale și mulți credincioși din Caransebeș și nu numai. La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de binecuvântare pentru începerea noului an școlar și au fost împărțite copiilor prezenți mai multe daruri.
Cu prilejul aniversării a 10 ani de la târnosirea Catedralei din Caransebeș, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un cuvânt ce a fost rostit de către PS Emilian Crișanul.
Cu acelaşi prilej, tot duminică s-a desfăşurat un eveniment cultural în deschiderea căruia au concertat Filarmonica „Banatul” din Timișoara, alături de Corul Catedralei Episcopale. În continuare, a susținut un program de pricesne și Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Seara a continuat cu filmul aniversar „Catedrala episcopală din Caransebeş. Mărturia unui vis împlinit – un deceniu de la sfinţire (2010-2020)”, care a ilustrat istoricul lăcaşului de cult, de la primul gând al lui Miron Cristea de a zidi o catedrală în orașul reședință episcopală, până în prezent.
La eveniment au participat, alături de reprezentanţii clerului, și autoritățile centrale, județene și locale, oameni de cultură și mai multe oficialități, ctitori ai Catedralei Episcopale din Caransebeș. De asemenea, prezent la eveniment, ministrul de Interne, Marcel Vela, i-a acordat PS Lucian „Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne”, în semn de apreciere pentru sprijinul acordat structurilor M.A.I. în îndeplinirea misiunilor și pentru arhiereasca purtare de grijă și pururi pomenire a Eroilor Români.
Ştefan ISAC