Sfinţii Trei Ierarhi, sărbătoriţi la Caransebeş


La Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi – Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Sf. Ioan Gură de Aur -, Episcopia Caransebeşului, Secţia de Teologie a Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa, şi Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş au organizat o manifestare cultural-duhovnicească dedicată ocrotitorilor învăţământului teologic. Manifestarea s-a bucurat de participarea Preasfinţitului Părinte Lucian, a profesorilor şi elevilor de la Seminarul din Caransebeş şi de la Secţia de Teologie, precum şi a altor credincioşi veniţi să se împărtăşească din rodirea pe care Sfinţii pomeniţi au adus-o în Biserica lui Hristos.

Pe lângă evocarea sfinţilor, având în vedere faptul că anul 2010 a fost declarat de Patriarhia Română „Anul Crezului Ortodox şi al Autocefaliei Româneşti”, profesorii şi elevii Seminarului „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş au pregătit şi o evocare a unor momente importante din istoria Bisericii noastre, precum Sinoadele ecumenice I şi II.

Grupul Katharsis al Episcopiei Caransebeşului a interpretat cântări bisericeşti din sărbătoarea Sfinţilor şi alte creaţii liturgice care amintesc de secolul IV creştin, iar elevii au recitat din textele Sfinţilor Părinţi contemporani cu Sinoadele ecumenice I şi II.

Serbarea Sfinţilor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Sf. Ioan Gură de Aur, a continuat în ziua de prăznuire, sâmbătă, 30 ianuarie, când, la Catedrala ,,Învierea Domnului” din Caransebeş, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor alcătuit din părinţii profesori de la cele două instituţii de învăţământ teologic din eparhie, în prezenţa elevilor seminarişti, a studenţilor de la Teologie şi a credincioşilor din municipiul de pe Timiş şi Sebeş. (C. Senco, L. Dinu)