Rangerii juniori din Munţii Ţarcu au reprezentat România la „Europarc”


La câteva zile după încheierea celei de-a cincea ediţii a taberei Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, trei Rangeri juniori din Munţii Ţarcu au reprezentat România la Tabăra Internaţională a Rangerilor Juniori din Europa. Organizată de Federaţia „Europarc” în Parcul Naţional Gauja, tabăra a avut loc între 10-16 iulie şi a reunit 50 de reprezentanţi a 15 Parcuri naţionale şi o Rezervaţie naturală din Germania, Scoţia, Letonia, Estonia, Polonia, Olanda, Spania, Italia, Slovenia şi România.

Pentru a treia oară începând cu anul 2013, Rangerii juniori din Munţii Ţarcu au trăit o experinţă de neuitat alături de alţi Rangeri din Parcuri Naţionale din Europa. Copiii au prezentat Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu şi ariile naturale protejate din România şi, prin interacţiunile cu ceilalţi participanţi, au înţeles cât e  de apreciată şi cum e pusă în valoare natura sălbatică în alte ţări europene.

Elevii Marieta Mihali din Măru, Alin Berzescu din Teregova şi Ovidiu Ursulescu din Cornereva, însoţiţi de biologul voluntar Ionela Slejiuc şi Rangerii voluntari din Munţii Ţarcu Alin Ciulă şi Kalman Ambruş, au participat la activităţi alături de Rangeri juniori din Parcul Naţional Pădurea Bavareză din Germania, Parcul Naţional Triglav din Slovenia,  Parcul Naţional Cairngorms din Scoţia şi din alte zece Parcuri Naţionale din Europa.

Participanţii la Tabăra Internaţională a Rangerilor Juniori sunt elevi care s-au remarcat în activităţile Ranger junior propuse de către Asociaţia Altitudine, Filiala Banat, în cadrul proiectului  „Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu”, finanţat de Fundaţia Pentru Parteneriat şi MOL România – lecţii despre natură în şcoli, concursuri de protecţia mediului şi excursii în Munţii Ţarcu.

Asociaţia Altitudine, Filiala Banat, derulează din 2011 ani programe şi tabere de tip Ranger junior în zona Munţilor Ţarcu. Peste 1.600 de elevi au participat la lecţii despre Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu în şcolile din vecinătatea Munţilor Ţarcu, 230 de elevi au participat la concursuri despre natură, iar 180 de elevi au fost în tabere Ranger junior în Munţii Ţarcu. Membră a Federaţiei „Europarc”, Asociaţia Altitudine a facilitat accesul Rangerilor juniori din Munţii Ţarcu la tabere internaţionale organizate de către Federaţia „Europarc” în Parcuri naţionale din Europa: Tabăra Internaţională din Parcul Naţional Padurea Bavareză din Germania, în 2013, şi Parcul Naţional Krkonose din Cehia, în 2014.

Bianca METEŞ