Sfântul Dionisie Exiguul, sărbătorit la Bucova


În fiecare an, în data de 1 septembrie se sărbătorește Sfântul Dionisie Exiguul, pe care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat în 27 octombrie 2008. Pentru Schitul Bucova, înfiinţat în anul 2009, primul aşezământ monahal din Patriarhia Română închinat acestui sfânt, această zi este una deosebită, deoarece așezământul monahal este pus sub ocrotirea acestui sfânt, considerat părintele Erei creştine şi al Dreptului bisericesc. În această zi fiind și începutul anului bisericesc, precum și ziua hramului, viețuitorii schitului și cei care au ținut să fie prezenți la eveniment s-au rugat la Sfânta Liturghie, oficiată în Altarul de vară de pr. Liviu Drăgan, protopopul Caransebeșului, alături un sobor de preoți și diaconi.

La slujbă au participat reprezentanți ai administrației locale, precum şi numeroşi credincioşi din localitatea Bucova şi de pe Valea Bistrei. A fost săvârşită, de asemenea, și o slujbă de pomenire pentru ctitorii aşezământului trecuţi la Domnul. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos”, al Episcopiei Caransebeşului.

Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, cel Mic sau Smerit, s-a născut în Scythia Minor, între anii 460 şi 470, şi a murit în Italia, la Vivarium, pe la 545-550. (Ș. Isac)