S-a mai stins o stea a folclorului banatean – Patru Pilu Gugulanu


    Patru Pilu Gugulanu s-a nascut în comuna Obreja, în data de 10 august 1930, ,,la rasarit de soare”, în zodia Leului, care a jucat un rol primordial în viata, cariera si afirmarea sa profesionala si artistica. S-a casatorit cu Floare Ilica, Ica, pe numele de fata Bocicai, din satul Var, apartinator comunei Obreja. Scoala primara a facut-o în comuna Obreja, între anii 1937-1941, dupa care a urmat Liceul Teoretic ,,Traian Doda” din Caransebes, între anii 1941-1946. A urmat Liceul ,,Coriolan Brediceanu” din Lugoj, în perioada 1947-1948, apoi Colegiul National Banatean ,,C.D. Loga” din Timisoara, între anii 1948-1952, si Conservatorul Municipal ,,Ion Vidu” din Lugoj, Sectia actorie si coregrafie, între anii 1947-1952.
,,Gugulanu” nu s-a oprit însa aici; a mai absolvit Academia de Arta Dramatica si Conservatorul din Timisoara, Facultatea experimentala de coregrafie înfiintata de Sabin V. Dragoi, în perioada 1952-1954, Institutul de Folclor Bucuresti, Facultatea experimentala de coregrafie, între anii 1954-1956, si Facultatea de Educatie Fizica si Sport Timisoara, între anii 1964-1966. A fost salariat si colaborator al Ansamblului ,,Ciocârlia” din Bucuresti, între anii 1951-1956, la Ansamblul Armatei Bucuresti si Consiliul General al Sindicatelor, în perioada 1953-1956, Scoala Populara Lugoj, 1956-1970, Ansamblul ,,Rapsodia Româna”, 1970-1980. A mai colaborat cu Ansamblul ,,Nicolae Balcescu” din Craiova, Orchestra Populara de Stat ,,Lazar Cernescu” din Caransebes, Scoala Populara de Arta din Timisoara si Resita, Casa de Cultura din Sânnicolau Mare, precum si cu Casa Creatiei Populare a Regiunii Banat.

Acest mare maestru etnojocolog si gugulan de-al nostru, Patru Pilu, a avut si o activitate prodigioasa de culegere, conservare si valorificare a folclorului. Prietenul nostru comun, Patru Pilu, al meu si al regretatului ziarist si realizator de emisiuni radiofonice Nicolae Pârvu, dispunea de un fond documentar-istoric, stiintific, cultural-artistic si etnofolcloric unic, de o valoare cu totul deosebita.
La vârsta de 14 ani, Patru Pilu a activat în echipa de calusari din Obreja, sub conducerea regretatului vataf de calusari Simion Boariu, zis Mos Boata, care juca vârtos pe boata. În toamna anului 1948, Patru Pilu a înfiintat echipa de jocuri populare, pe care a condus-o pe cele mai înalte trepte la concursurile republicane, culegând si valorificând tezaurul folcloric-coregrafic de pe Valea Bistrei. Patru a crescut instructori de dans ca Victor Jicheran, Ion Munteanu, Afilon Latcu, Gheorghe Popa, Ion Dracea, care sunt si au fost buni coregrafi si regizori. Patru a mai fost si membru fondator al Asociatiei Culturale ,,Gugulanul”. A participat la sase Festivaluri mondiale ale tineretului si studentilor, în perioada 1947-1957, obtinând medalii de aur si argint, precum si titlul de Laureat. Este Cetatean de Onoare al comunei Obreja.

A trecut la cele vesnice duminica, 27 iulie, iar noi, cei care i-am fost aproape, regretam disparitia unui specialist în arta coregrafica, rugându-l pe Dumnezeu sa-l primeasca printre cei drepti.

Activitatea lui Patru Pilu Gugulanu este însa mult mai vasta, în aceste momente triste pregerând sa amintim doar câteva repere din viata acestui mare coregraf pe care l-a avut Banatul.

Stefan ISAC