Rutele neolitice europene au făcut popas la Caransebeş


Vizita la Galeria de Artă Corneliu Baba” din Caransebeş asigură oricui un periplu în lumea primelor scrieri din perioada neolitică a Europei. Acest lucru este posibil datorită expoziţiei itinerante Rute neolitice europene”, al cărei vernisaj a avut loc vineri, 30 septembrie. Ideea expoziţiei prezentate de prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici, de la Universitatea Lucian Blaga” din Sibiu, s-a născut în urmă cu doi ani, în nordul Italiei, acolo unde se găsesc cele mai vechi scrieri rupestre din sud-estul Europei. După cinci ani de dezbateri, acolo a avut loc şi un simpozion internaţional, la care au fost puse în discuţie principalele teme ale expoziţiei. Turistul poate să cunoască, pe lângă muzeele în care se găsesc aceste semne şi simboluri, şi care sunt piesele cele mai importante legate de scrierea danubiană. Textele, însoţite de cele mai sugestive imagini din mileniul VI până în mileniul IV î. e. n., cât a durat scrierea danubiană, se adresează marelui public şi prezintă o scurtă descrierea a obiectelor, semnificaţiei rituale sau cultice. Această expoziţie arată că de fapt legătura dintre scrierea danubiană este mai veche cu un mileniu decât cea sumeriană sau hieroglifele egiptene”, a precizat prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici.

În expoziţie apar imagini ale anumitor semne care se referă la ritualuri, piese care descriu sau înfăţişează ritualuri, piese emblematice pentru cei care le purtau, cum, în opinia specialiştilor, e vorba de preotesele din acea vreme. Spre exemplu, în sud-estul Europei, avem peste 30 de sanctuare neolitice, iar în bazele de date există mai mult de 800 de piese cu mai mult de trei semne şi simboluri şi, uneori, până la 27, 28 de semne. Sigur, alfabetul are, în general, acelaşi număr de semne, dar pe nicio piesă nu este vorba de vreun alfabet, pentru că aceasta este o scriere sacră, destinată iniţiaţilor şi, în funcţie de vremurile lor, unele sunt mituri legate de geneza omului, a lumii, mituri de cosmogonie şi altele, care trebuie studiate, în raport cu semnele care apar pe fiecare obiect”, a mai precizat Lazarovici.

Expoziţia circulă în cele şase ţări care au organizat-o, la care se adaugă Italia, în baza unui proiect european. Detalii suplimentare pot fi găsite pe site-ul www.virtualmuseum.net, unde apar amănunte despre toate lucrările şi studiile efectuate.

Scrierea danubiană a fost iniţial denumită scrierea Vinca, dar, în urmă cu nouă ani, specialiştii au constatat că scrierea apare în ţările danubiene cu o frecvenţă mai mică sau mai mare şi apare pe aceleaşi categorii de obiecte, fie că e vorba de plachete, altare, vase de cult, pandantive sau fragmente de vase.

Expoziţia, organizată de Primăria şi Casa de Cultură George Suru” din Caransebeş, rămâne deschisă timp de 20 de zile.

Carmen SENCO