Regal şahist la Campionatul CaransebeşuluiÎn cadrul proiectului „Sprijinirea şahului de performanţă din municipiul Caransebeş în anul 2019”, Asociaţia Judeţeană de Şah Caraş-Severin, cu sprijinul Primăriei, a organizat sâmbătă, 9 noiembrie, Campionatul municipiului Caransebeş.
Competiţia, desfăşurată în Sala de Festivităţi de la etajul I al Casei de Cultură „George Suru”, a fost o ediţie cu un număr record de participanţi, respectiv 43, graţie şi numărului neverosimil de juniori care s-au aliniat la start. În afara consacraţilor Tamaş şi Cristea, au mai participat încă 30 de juniori, şi aceasta în condiţiile în care concursul era oficial fiind omologat la Federaţia Română de Şah şi F.I.D.E., jucătorii având obligaţia de a se legitima până la startul competiţiei.
De notat şi faptul că cei 13 jucători anterior legitimaţi, graţie participării la competiţiile oficiale organizate de Asociaţia Judeţeană de Şah Caraş-Severin, aveau coeficient valoric internaţional (ELO), arată că la Caransebeş este un nucleu de jucători valoroşi, în jurul cărora pot creşte juniorii care au fost atraşi deja sau care vor fi descoperiţi ulterior.
La finalul competiţiei, de un bun nivel tehnic, s-a impus candidatul de maestru Alexandru Tunaru, cu 6 puncte din 7, urmat de maestrul FIDE Dinu-Simi Suciu, Horia-Ion Irimia şi Ion Pîrvulescu, toţi cu câte 5,5 puncte.
La veterani peste 55 de ani, locul I a fost ocupat de profesorul Marcel Fometescu, la veterani peste 60 ani – locul I Iancu Cornian (78 de ani), la veterani peste 65 de ani – locul I Ioan Rain.
La feminin, pe locul I s-a clasat Lidia Gavrilovici-Didraga.
La juniori 20 de ani, locul I Florin Sergiu Budacă, locul II Achim-Petru Rădoi, locul III Beniamin Gavrilovici-Didraga.
La juniori 16 ani, locul I Andrei Iulian Cristea, locul II Nicu Gavrilovici-Didraga, locul III Alexandru Elias Matei.
La juniori 12 ani, locul I Christian Arrydan Tamaş, locul II Levi Cocârţău, locul III Giulia Andreea Pârvu.
La copii 10 ani, locul I Bogdan-Andrei Grecu.
Toţi cei clasaţi pe locurile fruntaşe au fost răsplătiţi graţie finanţării asigurate de Primăria municipiului Caransebeş cu premii în bani, cupe, medalii, diplome, fondul total de premiere fiind de 2.400 de lei.
Afluenţa de tineri şahişti ne dă speranţe pentru viitorul şahului de performanţă din Caransebeş, iar municipiul are o ocazie deosebită, pe care nu trebuie să o rateze. Depinde însă şi de sprijinul Primăriei, pentru organizarea secţiei de şah a unui club sportiv municipal şi organizarea unui curs de iniţiere şi perfecţionare în sportul minţii. (S. Rogoz)