Un nou „lucru manual” de excepţie, marca Bhupinder Singh, la CaransebeşDeoarece majoritatea cazurilor de amputații au loc la nivelul membrului superior, replantarea segmentelor amputate reprezintă o parte importantă din chirurgia mâinii. Amputația completă este definită ca fiind detașarea completă a segmentului distal, fără a exista nicio conexiune între acesta şi pacient. Rezultatele imediate se datorează performanței microchirurgicale, pe când cele funcționale se datorează corectitudinii în repararea osteo-neuro-tendinoasă.
La sfârşitul săptămânii trecute, un pacient în vârstă de 59 de ani, din comuna Buchin, a suferit un traumatism complex, cu amputația completă a degetului mare de la mâna stângă, pe care şi l-a tăiat la circular. Bărbatul a fost transportat la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş, unde s-a efectuat replantarea degetului, intervenția fiind un succes. Practic, pacientul a suferit un traumatism grav, cu secțiuni la mai multe nivele. S-a practicat revascularizarea policelui, neurorafie, tenorafie și osteosinteză a policelui stâng. Au fost refăcute circulația, nervii, tendoanele și osul, ne-a informat Alin Simeria, purtătorul de cuvânt al spitalului caransebeşean.
„Traumatismul prin circular este extrem de dificil de rezolvat, întrucât există o secțiune etajată a structurilor, și nu una clar delimitată. Intervenția a fost o reuşită, degetul este cald, are culoarea roz, naturală, a pielii, are puls capilar. Acest puls capilar este dovada vieții și a viabilității degetului.
Sângele circulă în mod corect și sunt mari speranțe de vindecare. Urmează însă o perioadă destul de dificilă în ceea ce privește evoluția. În acest timp, țesuturile ar trebui să se vindece, să se formeze legăturile neo-vasculare, iar degetul să aibă capacitatea de a supraviețui pe cont propriu. Va urma o perioadă de recuperare, pentru vindecarea tendoanelor și a osului, mai bine de şase luni”, ne-a spus
doctorul Bhupinder Singh, medic specialist în chirurgie plastică și reparatorie, director medical al Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, cel care a realizat operaţia.
Sonia BERGER