Reducerea expunerii copiilor și tinerilor la produsele din tutunȘcolile din România se confruntă cu acest fenomen din păcate din ce în ce mai mult, iar tinerii sunt din ce în ce mai expuși tentațiilor produselor din tutun sau celor similare acestora de la vârste foarte fragede.
Accesul foarte ușor la aceste produse îi face pe tineri să fie într-un real pericol, de aceea sunt necesare implementarea unor reglementări cât mai stricte în privința comercializării, dar și a consumului de către minori în unitățile de învățământ, care prin introducerea în Regulamentul cadru de organizare și funcționare să poată veni cu sancțiuni pentru consumul acestor produse de către elevi în școli.
În cadrul Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, s-a votat în unanimitate inițiativa PSD prin care se extinde interzicerea utilizării, pentru elevi, în unitățile de învățământ, a tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculețelor cu nicotină pentru uz oral și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.
Proiectul de lege vizează interzicerea vânzării produselor din tutun către cei sub 18 ani, precum și comercializarea prin automate sau dispozitive de tipul easybox/locker.
În cazul nerespectării acestor reglementări, sancțiunile sunt usturătoare. Prima abatere atrage o amendă de 10.000 de lei și suspendarea activității pentru 30 de zile, în timp ce recidiva aduce o amendă de 20.000 de lei și închiderea unității. Îmi doresc ca prin aceste inițiative să putem contribui la reducerea expunerii tinerilor la aceste produse dăunătoare vieții, iar tinerii sa înțeleagă pericolul la care sunt expuși consumând produse din tutun sau similare.
Deputat
Romulus-Marius DAMIAN
Circumscripţia Electorală Nr. 11 Caraş-Severin