Caransebeşul torenţial


Ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase înregistrate în ultimele zile, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Caransebeș s-a reunit marți, 14 iunie, la Primăria municipiului, pentru a analiza situația creată cu toți factorii de decizie implicați în prevenirea unor situații care să afecteze populația orașului.

„În urma ploilor torențiale de luni și marți, cotele râului Timiș sunt la aproximativ 20 de centimetri de cota de inundație, iar râul Sebeș, pe care îl monitorizăm la Turnu Ruieni, e la doar câțiva centimetri de această cotă. În Caransebeș, Zlăgnița este crescută mai mult decât Potocul, înainte de Centura de ocolire a municipiului a depășit burlanele din zonă, iar acestea nu mai au capacitatea să preia Zlăgnița, cum vine de pe deal. Potocul, pentru moment, nu e la o cotă periculoasă, dar dacă e cum se anunță, că plouă pe Muntele Mic și pe Țarcu, s-ar putea să creeze probleme, așa cum s-a întâmplat în urmă cu doi ani”, a spus Cristian Suru, șeful Secției Apele Române Caransebeș.

Reprezentantul Hidroelectrica a dat asigurări că Hidrocentrala de la Turnu Ruieni este oprită, astfel că nu se pune problema de deversări pe Sebeș, barajul de la Poiana Rusca poate prelua o cantitate de 3 milioane de metri cubi, iar cel de la Poiana Mărului – 11 milioane de mc de apă.

Caransebeșul este pregătit pentru ce e mai rău, administrația locală având un stoc de 120 de metri cubi de saci cu nisip, buldoexcavatoare, camioane, mașini de teren și peste 100 de oameni de la diverse instituții, gata să intervină în cel mai scurt timp de la semnalarea oricăror probleme.

Sonia BERGER