Prisaca îşi cinsteşte personalităţile


Cei care, în ultima vreme, au trecut prin localitatea Prisaca au putut observa că aici există un bust, o lucrare artistică inaugurată nu demult. În acest sens, am stat de vorbă cu Daniel Boambeș, edilul comunei Constantin Daicoviciu, de care aparține satul. „Ziua de 29 iunie a fost pentru Biserica Ortodoxă Prisaca o zi memorabilă, atât în istoria parohiei, cât şi în cea a satului. În fiecare an, cetăţenii de aici sărbătoresc Hramul Bisericii, sărbătoresc Prăznuirea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, se bucură timp de trei zile şi trei nopţi de aceste evenimente deosebite din viaţa localităţii. Spre deosebire de alţi ani, anul 2015 va intra în istoria satului, datorită momentului deosebit trăit de locuitorii de aici, și mă refer la comemorarea şi dezvelirea bustului ridicat în amintirea celui care a fost Preot Iconom Iosif Remus Olariu”, a spus primarul comunei.

La acest eveniment au participat, din partea Episcopiei Caransebeşului, Părintele Protopop Liviu Drăgan, Preot Paroh Viorel Dumbravă, preoţi ai parohiilor învecinate, fii ai satului Prisaca – Preot Trandafir Albai, Preot Aurelian Jucu, reprezentanţii administraţiei publice locale – primarul Daniel Boambeş, viceprimarul Cristinel Răduţ, reputatul om de litere, preşedintele Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România, Cornel Ungureanu, şi numeroşi localnici şi invitaţi ai acestora. Prezentă la acest eveniment a fost şi Irina Olariu, fiica Preotului Iosif Remus Olariu, care a ţinut un discurs de mulţumire pentru recunoaşterea calităţilor deosebite ale tatălui său.

Preotul Iconom Iosif Remus Olariu s-a născut în 1913, în comuna Firdea, judeţul Timiş, a urmat cursurile teologice în perioada 1932-1936 şi a fost hirotonit în 1938. Apoi a slujit în Parohia Prisaca timp de 39 de ani, o perioadă îndelungată a vieţii, plină de sacrificii generate de timpurile vitrege. A fost veteran de război, în anul 1944 având o intensă activitate religioasă şi preoţească şi în rândul soldaţilor de pe front. În perioada 1938-1977, a avut o contribuţie deosebită în viaţa spiritual-creştină, dar şi socială a sătenilor din localitatea Prisaca. Pensionat în anul 1977, a mai desfăşurat timp de 20 de ani activitatea preoţească şi religioasă în parohiile din Craiova.

A trecut la cele veşnice pe data de 24 iulie 1998.

Mădălina DOMAN