Pictorul, între muzică şi literatură


Luni, 7 septembrie, în salonul privat al medicului Romeo Dumitrescu, situat în Colonia Oltului, din Reșița, a avut loc o seară cultural-muzicală în cadrul căreia artistul plastic și scriitorul Mihai Vintilă și-a lansat ultimul volum, intitulat „Vorbe de duh printre celebrităţi”, apărută anul acesta la Editura TIM din municipiul de pe Bârzava. În deschiderea întâlnirii a avut loc un miniconcert susţinut de dr. Romeo Dumitrescu – vioară, prof. Martin Dobre – orgă, şi prof. Eduard Ailenei – contrabas.

Cartea a fost prezentată de conf. dr. Ada Cruceanu, aceeaşi care a scris pe coperta a patra a volumului: „… un mic manual de istorie prin anecdotă şi haz (uneori «haz de necaz», desigur) poate fi mai mult decât o «lecţie de viaţă» desprinsă (de cei ce ar putea să o facă) din pretenţioase tratate şi disertaţii. Iar dacă «manualul» mai este însoţit şi de o vivace ilustraţie-portret, pe care, cel puţin în baza eşantioanelor văzute de mine înainte de tipărirea cărţii, nu o mai încadrăm în arta naivă, ci o apreciem drept o subtilă şi neaşteptat de «realistă» grafică de carte, semnată cu autoritate de Mihai Vintilă «cel ne-naiv», nu putem decât să sperăm că şi această carte-culegere va avea binemeritatul cititor, aşa cum s-a întâmplat cu toate apariţiile editoriale anterioare ale semnatarului ei”.

Mihai Vintilă s-a născut la 10 martie 1932, la Caransebeş, şi, în afară de acest volum, a scris unsprezece cărţi. După cum ne-a asigurat artistul, cartea va avea, în curând, o lansare și la Caransebeș. (B. Meteș)