Traian Barbu, un păstrător al tradițiilor și obiceiurilor din Banatul Montan


Solistul de muzică populară Traian Barbu s-a născut în localitatea Târnova, în apropiere de Reșița, la 22 noiembrie 1953. Încă din copilărie a avut contact cu lumea satului bănățean, cu tradițiile și obiceiurile Banatului de Munte, cu doinele, cântecul strămoșesc.

Îndrăgostit de cântecul bănățean, de grai, de portul tradițional, de obiceiuri, Traian Barbu s-a afirmat ca solist la vârsta de 15 ani, cu Orchestra Ansamblului Tineretului al Şcolii Profesionale din Reșița. Datorită aptitudinilor sale artistice, a urcat pe scenă, la aceeași vârstă, de 15 ani, cu Orchestra Populară „Reşiţeana“, condusă de Nicolae Laci Perescu.

După căsătorie s-a stabilit pe Valea Bistrei, la Oțelu Roșu, și a continuat să prezinte, prin cântecul său, frumusețea satului bănățean.

A obținut mai multe premii de-a lungul carierei sale. La Festivalul „Carpaţi“ de la Piteşti a obţinut Premiul juriului. La Festivalul-concurs „Aurelia Fătu-Răduţu“ din 1975 a obţinut Premiul al II-lea, pentru ca în 1976 să primească Premiul special al Comitetului de Cultură Orşova la Festivalul „Porţile de Fier“.

Pe parcursul carierei sale a colaborat cu mai multe ansambluri, printre care Ansamblul „Banatul“ din Timişoara, Ansamblul „Maramureşul“ din Baia Mare, Ansamblul „Iedera“ din Oţelu Roşu, a efectuat numeroase turnee, atât în țară cât și peste hotare, în Iugoslavia şi Olanda, și, bineînțeles, a avut înregistrări la diferite posturi de radio și televiziune.

Din repertoriul solistului aș aminti „Ş-o spus tata că-mi dă oi“, „Drag mi-a fost să sui pe culme“, sau „Tot trecând la mândra dealul“.

Prin cuvintele cântecelor sale, prin linia melodică, interpretul de muzică populară Traian Barbu se dovedește un păstrător al tradițiilor și obiceiurilor din Banatul Montan.

Ion TURNEA