Preocupare şi performanţă la Teregova


De-a lungul anilor, Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” din localitatea Teregova a organizat diverse activităţi, care au avut menirea, nu doar de a marca anumite evenimente din istorie, ci şi de a contribui la formarea şi educarea tinerelor generaţii. Tocmai din acest motiv, a devenit aproape o tradiţie comemorarea Holocaustului, în fiecare an, la 9 octombrie. Cu acest prilej, în şcoala teregoveană s-au desfăşurat manifestări specifice, în centrul cărora, de fiecare dată, au fost conferinţele excepţionale, pe tema Holocaustului, susţinute prin intermediul Institutului Cultural Român din Israel, de către domnul profesor Rafael Vago, de la Departamentul de istorie al Universităţii din Tel Aviv. Datorită mijloacelor moderne de comunicare, s-a asigurat de fiecare dată un caracter interactiv şi dinamic acţiunilor, la care au participat, alături de elevii şi profesorii din Teregova, elevi şi profesori de la licee din Caransebeş, Mehadia şi alte şcoli din apropiere, reprezentanţi ai comunităţii locale, invitaţi de onoare, precum domnul inginer Teodor Koos din Lugoj.

Dincolo de acestea, oferta educaţională a Liceului Tehnologic „Sf. Dimitrie”, în pas cu noile deschideri şi perspective educaţionale, cuprinde opţionalul „Istoria Orală şi Memoria Holocaustului în zona Banatului Montan”, de care au beneficiat mai multe generaţii de elevi. Unii dintre aceştia s-au preocupat şi au participat la competiţiile şcolare naţionale şi judeţene organizate pe această temă istorică. Astfel, de curând, câţiva elevi de la liceul din Teregova au luat parte la etapa judeţeană a Concursului Naţional „Memoria Holocaustului”, organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin, sub coordonarea domnului profesor Ioan-Lucian Miclău, inspector de specialitate.

Pentru elevii din Teregova, participarea la acest concurs a fost de bun augur, ei fiind apreciaţi de evaluatori cu note mari, atât la proba teoretică, cât şi la cea practică, astfel că eleva Cătălina Lungu, din clasa a VII-a, a reuşit performanţa de a se califica la etapa naţională a concursului, care va avea loc în luna iulie, anul acesta, la Arad. După concursul care s-a desfăşurat la Şcoala Gimnazială Nr. 9 din Reşiţa, copiii au vizitat sinagoga din localitate şi punctul muzeistic de aici, participând, de asemenea, prin bunăvoinţa domnului inginer Ivan Schnabel, preşedintele Comunităţii Evreilor din oraşul de pe Bârzava, la ceremonia de intrare în shabbat. Prin urmare, ziua de 16 mai 2014 reprezintă, aşa cum toţi copiii mărturisesc, „o şansă şi o experienţă din care am avut ce învăţa”, adăugând apoi fiecare în parte: „vizita la sinagogă mi-a descoperit o lume veche, cu tradiţii şi obiceiuri interesante” (Cătălina Lungu), „datorită acestui concurs am învăţat multe, iar la sinagogă am regăsit multe dintre simbolurile evreilor, în primul rând steaua lui David” (Alina Bonea), „cu această ocazie, la sinagogă am auzit prima dată cum se vorbeşte în limba ebraică” (Petru Stoichescu), „în această zi am mers la sinagogă şi am întâlnit pentru prima dată evrei” (Cristian Berzescu), „îmi doresc să mai particip la astfel de evenimente, care mi-au marcat într-un fel viaţa” (Georgiana Velescu).

Prof. dr. Gabriela-Violeta BICA