Praf de puşcă şi literatură, la Fârliug


Casa de Cultură „Fârliugeana” a găzduit recent un eveniment cultural-sportiv deschiderea sezonului de vânătoare la mistreţi şi lansarea volumului „Prizonierul Ringului“, care prezintă fragmente din biografia celui care a fost primul medaliat olimpic la box al României, Gheorghe Fiat – ultimul boxer romantic, fiu al Dezeştiului, localitate aparţinătoare comunei Fârliug.

Parte din viaţa şi activitatea celui care a fost marele boxer român Gheorghe Fiat a fost repusă pe tapet într-o lucrare cu valoare de document de scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu. „Cartea poate fi socotită chiar o monografie a boxului românesc dintr-o perioadă în care acest sport a prins aripi, după cel de Al Doilea Război Mondial, şi este o lucrare necesară şi chiar o reparaţie a memoriei acestui mare boxer român, Gheorghe Fiat“, a spus autorul.

O recenzie a cărţii a făcut Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, care a demonstrat nu doar că este un împătimit al acestei discipline sportive, dar şi că ar mai fi putut oferi detalii interesante care să întregească atât profilul lui Gheorghe Fiat, cât şi peisajul competiţional descris în carte. La evenimentul de la Fârliug a fost prezent şi un alt nume important al boxului românesc, campionul mondial Francis Vaştag.

Au ţinut să fie prezenţi şi să încânte asistenţa interpreţi cunoscuţi ai folclorului bănăţean – Petrică Moise, Ramona şi Petrică Viţa, doinitorul Iosif Ciocloda, taragotistul Ionel Acea, „Virtuozii Banatului”. 

Evenimentul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Fârliug, iniţiatorul acţiunii culturale fiind primarul Ioan Borduz.

Bogdan NAUM