Caransebeşul, „apărat” ca-n Evul Mediu!


turn            Inaugurat la intrarea în municipiu în data de 21 decembrie 2015, catargul de 30 de metri, care susţinea steagul tricolor arborat în memoria eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989, atunci când Caransebeşul a fost declarat al doilea oraş din România eliberat de comunism, se află, în prezent, în fază de transformare, aici urmând să fie amplasat un turn medieval.

„Pentru a lega evenimentele din 1989 de tradiţia şi istoria oraşului nostru, de perioada medievală, de tot ceea ce a însemnat Caransebeşul în istoria Banatului de Munte, cu aprobarea Consiliului local, au fost demarate lucrările care vor transforma pilonul care susţinea steagul, într-un turn de cetate. Astfel, noua construcţie va fi reprezentativă atât pentru istoria recentă – Revoluţia din 1989 –, cât şi pentru trecutul mai îndepărtat. Turnul va străjui intrarea în oraş şi va fi un reper important pentru turişti, iar pentru caransebeşeni va fi un brand, o carte de vizită care va arăta că în Caransebeş a existat o cetate medievală respectată, care a avut un cuvânt greu de spus în tot ceea ce a însemnat evoluţia economică, organizatorică şi modernizarea acestor ţinuturi importante ale României”, a spus primarul Marcel Vela.

Construcția va avea o înălțime de 19,5 metri, la care se adaugă cei 9 metri ai catargului pe care va fi arborat drapelul României. Turnul, care va simboliza vechimea Caransebeșului, localitatea fiind atestată documentar încă din anul 1289, va fi acoperit cu „decorativă” și va avea o poartă de intrare, creneluri și ferestre aplicate.          

Bianca METEŞ