Întrebare: democratizarea informaţiei sau dispariţia mesajului?


Editura Tim din Reşiţa, condusă de criticul şi scriitorul Gheorghe Jurma, a scos, de curând, un volum inedit al jurnalistului reşiţean Daniel Botgros. Cartea, intitulată „Jurnalism simbiotic. Democratizarea informaţiei sau dispariţia mesajului?”, a apărut cu sprijinul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici”, iar când spunem inedit, vorbim despre faptul că volumul tratează o temă de actualitate, nu numai în mediile jurnalistice – deplasarea informaţiei şi a întregului fenomen jurnalistic spre zona mobilă, spre suporturi digitale, în special cele portabile. Cartea analizează răscrucea la care se află jurnalismul românesc, dar şi cel local, atunci când el trebuie să se adapteze noilor provocări. Este nevoie de o pliere pe noua paradigmă de comunicare, dar, în acelaşi timp, şi de păstrarea identităţii jurnalistice a formatorilor de opinie.

Explozia mijloacelor de comunicare, democratizarea majoră a acestor mijloace, modificarea profundă a modului de manifestare a actului comunicării, a transformat şi încă transformă până la esenţă jurnalismul actual, scrie Daniel Botgros. Jurnalismul – purtătorul de drapel al comunicării de masă – nu avea cum să scape (ba chiar a fost printre primele domenii care s-au adaptat) de valul evoluţiei tehnologiei de comunicare. A fost capital pentru jurnalism să se plieze din start pe noile provocări ale căror efecte nici chiar custozii domeniului nu le-au anticipat pe deplin. Introducerea computerului, prelucrării digitale, în presa scrisă, audio sau video, nu anunţa nici chiar aceasta profundele transformări ulterioare, pentru că, iniţial, s-a considerat că tehnologia va fi doar un suport pentru uşurarea muncii creatorilor de produse media. Accesul tot mai facil al populaţiei, al cetăţeanului comun, la mijloace de comunicare din ce în ce mai inteligente, a creat, însă, în ultimii ani, un melanj unic de profesionalism cu amatorism în colportarea de informaţie. Ce a ieşit de aici – din acest jurnalism cetăţenesc, face obiectul unor abordări specifice a specialiştilor, pentru că el are deja inclusiv o dimensiune economică”.

În egală măsură, însă, s-a schimbat şi publicul, fapt sesizat de autor în cuprinsul noului volum.

De multe ori, oamenii obişnuiţi, posesori de aparatură performantă, îşi creează propria realitate, să-i spunem jurnalistică. Democraticul Facebook, de pildă, ca să pomenim cel mai popular site de socializare, ţine loc de publicaţie pentru materialele personale ale multora dintre noi, fie scrise, fie fotografiate sau filmate. Mulţi dintre ei nu mai au nevoie de jurnalist şi de materialele sale. Nici măcar de fotografii, chiar dacă ceea ce realizează oamenii, chiar cu aparatură performantă, nu e întotdeauna profesionist. Contează mai puţin, însă, acest aspect. Pentru că selectăm singuri ceea ce ni se pare interesant din ce ne înconjoară. Acest tip de persoană, cu greu mai poate fi numită cititor, ascultător sau telespectator. E mai degrabă un receptor direct al realităţii. Chiar dacă pasiv, acest consumator de realitate, servit de tehnologie modernă, va domina următorii ani. El este format pentru realitatea brută, fără interpretări şi abordări speciale. E nerăbdător în faţa unor artefacte mediatice. Vrea doar realitate şi atât”. Prefaţa volumului este semnată de ziaristul şi publicistul Mario Balint, specializat de ani de zile în jurnalismul de război, autor şi el de volume de specialitate.

Daniel Botgros este un jurnalist de modă veche, scrie Mario Balint. Aşezat şi temeinic. Este un jurnalist de presă scrisă, prin definiţie, mult mai legat de cuvîntul scris, decât de vizual, dar extrem de atras de gadget-urile unei lumi în plină transformare. Poate şi datorită formaţiei sale de SF-ist! Riscă, imaginar, dar participă prin analiză, de multe ori tăioasă, la fenomenul globalizării. Aşa se face că New Media i-a venit ca o mănuşă! Extrem de preocupat de viitorul profesiei pe care o parctică fără întrerupere de 25 de ani, Daniel Botgros aduce în discuţie jurnalismul cetăţenesc, despre care unii spun că reprezintă viitorul mass-media mondiale. Explozia de informaţie şi diminuarea drastică a bugetelor din presă par să fie în concordanţă cu această previziune. ”

Volumul „Jurnalism simbiotic. Democratizarea informaţiei sau dispariţia mesajului?” a avut recent o primă lansare, în cadrul „Salonului de carte hunedorean”, o manifestare girată de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuşianu”. Un eveniment cultural întins pe parcursul mai multor zile, care a cuprins lansări de carte, întâlniri cu scriitori şi o mare expoziţie cu standurile principalelor edituri locale şi naţionale. Printre ele, standul Editurii Tim din Reşiţa, cu o bogată ofertă de carte de calitate. Depre volum au vorbit, alături de autor, directorul Editurii Tim, Gheorghe Jurma, editorul volumului, şi Clara Maria Constantin, directorul Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” din Reşiţa.

Daniel Botgros este jurnalist profesionist din 1990, activitatea sa axându-se în principal pe presa scrisă, televiziune, radio, dar şi comunicare. Este autorul a trei volume, de proză, reportaj şi eseu.

Bogdan CERNAT