Poveşti de viaţă cu 11 mame şi 16 copii


În primele şapte luni ale acestui an, Centrul de Igienă pentru Mamă şi Copil din cadrul Complexului de Servicii Sociale „Sfântul Vasile cel Mare” al Episcopiei Caransebeşului a avut o activitate bogată.

Instituţia funcţionează din data de 10 mai 2006 şi are ca scop major prevenirea abandonării, neglijării şi abuzului asupra copiilor. Este un serviciu de tip rezidenţial, pentru prevenirea separării copilului de părinţi, organizat pe model familial, a cărui misiune este de a permite formarea, menţinerea şi întărirea legăturilor familiale, precum şi sprijinirea familiei pentru asumarea responsabilităţilor parentale, fiind singurul Centru maternal funcţional din judeţul Caraş-Severin.

În anul 2013, au beneficiat de serviciile Centrului de Igienă pentru Mamă şi Copil un număr de 11 mame, fiecare cu povestea ei, cu siguranţă tristă, cu 16 copii. Elena Karina Hegedus a stat o singură noapte. Mihaela Băzăvan, în vârstă de 15 ani, a venit de la Spitalul Municipal din Caransebeş, iar după patru luni a plecat la Reşiţa, la Fundaţia „Humanitas”. Ileana Mihaela Duica locuia în localitatea Iaz şi a ajuns în Centru în urma certurilor cu soţul ei, pentru ca, după 20 de zile, să plece la sora ei, în Timişoara. Anul trecut, Mărioara Sălăşan a mai fost găzduită aici timp de nouă luni, s-a angajat la TMD Friction, după care s-a mutat în chirie. Mărioara Ivan a stat la Centru numai trei ore. Lucica Maricica Pascu, care nu avea spaţiu locativ, a stat trei luni, apoi s-a mutat în chirie. Ionela Stancu a stat şapte zile, ajungând în Centru ca urmare a certurilor cu soţul ei, iar în prezent lucrează ca menajeră în Caransebeş şi a fost reinegrată familial. Georgeta Alistari a venit la Centru însărcinată în luna a opta, tot din cauza certurilor repetate cu concubinul. A stat aici două luni, şi-a încredinţat copilul unui asistent maternal şi s-a mutat în Reşiţa. Luminiţa Nicolae a mai fost în Centru, unde a stat cinci luni. De pe stradă, a plecat înapoi pe stradă… Maria Irimescu s-a certat cu concubinul, a locuit în Centru trei luni, după care a revenit la el. Ionela Mihaela Ileana a stat doar trei zile, apoi a fost reintegrată familial.

Pe perioada găzduirii în Centrul maternal, cuplul mamă-copil a beneficiat de asigurarea hranei, menţinerea stării de sănătate, servicii de educaţie şi consiliere, servicii pentru dobândirea deprinderilor de viaţă independentă, servicii post-rezidenţiale, de integrare profesională şi de petrecere a timpului liber.

Mădălina DOMAN