Opriţi masacrul, domnule prim-ministru!


Vă scriu în numele celor peste 80 la sută din pensionarii acestei ţări, care, deşi la calculul pensiei în cazul lor s-a folosit întreg stagiul de cotizare, au pensii de mizerie şi mulţi dintre ei sunt muritori de foame la propriu, asta în raport cu „pensionarii de lux”, unde la calculul pensiei s-a ţinut cont de venitul din ultima lună de activitate şi au pensii de sute de milioane de lei vechi. Noi, cei mai mulţi, ne confruntăm cu scumpirile practicate în acest an la utilităţi, şi acestea nu sunt nici mici, nici puţine – curent electric, gaz metan, salubritate, apă (apa la Oţelu Roşu s-a scumpit începând cu 1 august cu aproximativ 20 la sută, ajungând la 8 lei/mc, în condiţiile în care apa vine prin cădere, de la Barajul Poiana Mărului).

Preconizatele majorări din această toamnă la energia electrică, gaz metan, alimentele de bază etc. vor face viaţa un calvar pentru milioanele de pensionari, ca de altfel şi pentru majoritatea locuitorilor acestei ţări.

Soluţii, domnule prim-ministru, sunt, trebuie doar voinţă politică şi curaj.

Guvernul ungar a redus costurile la energia electrică şi gaz metan cu 20% începând cu 1 martie anul acesta, cu toate că Ungaria nu are resursele naturale ale României şi ţin să precizez că nici nu a fost exclusă din U.E. sau marginalizată ori sancţionată de F.M.I.

În privinţa pensiilor, ar fi suficientă implementarea acelui proiect de reformă a Legii pensiilor făcut de experţi străini, la solicitarea Băncii Mondiale, proiect de o simplitate şi bun-simţ desăvârşite, încât se vedea de la o poştă că nu erau ingerinţe politice în el.

Spicuiesc din respectivul proiect din memorie, deoarece a apărut în presă în anii 2001-2002 şi cred că a fost aruncat la coşul de gunoi.

-Plafonarea pensiei maxime din sistemul public la nivelul salariului mediu brut pe economie, respectiv la aproximativ 24 de milioane de lei vechi;

-Raportul între pensia minimă şi maximă 1:7, şi nu 1:100, cum este în prezent, şi ca să fac o comparaţie care este raportul într-o ţară civilizată, precizez că în Germania raportul este 1:4 şi nu cred că nemţii sunt comunişti.

Domnule prim-ministru, puteţi evita genocidul la care sunt supuşi pensionarii, stare care se accentuează cu fiecare zi, dovadă că mulţi dintre ei îşi pun capăt vieţii datorită condiţiilor inumane în care trăiesc.

Grigore ŞTEŢCO

Liga Pensionarilor Caraş-Severin

Filiala Oţelu Roşu