Popa’s, la 60 de ani


Cunoscutul artist născut la Caransebeş a împlinit, în data de 11 iunie, 60 de ani. Este singurul român care figurează în Cartea Recordurilor, datorită faptului că poate realiza portrete umoristice în cel mai scurt timp.

De numele său se leagă derularea, în urbea de pe Timiş şi Sebeş, a manifestării intitulate „Salonul Internaţional de Caricatură”, ce are loc cu ocazia „Serbărilor Cetăţii”. Evenimentul beneficiază de implicarea directă a renumitului Ştefan Popa Popa’s, a membrilor Fundaţiei „Popa’s Art” şi ai Academiei „Popa’s”, dar şi de sprijinul Primăriei municipiului Caransebeş şi a Casei de Cultură „George Suru”.

Cu prilejul ediţiilor de până acum ale Salonului, în urbea de pe Timiş şi Sebeş sunt prezente personalităţi importante din acest domeniu, de talie internaţională, în frunte cu celebrul caricaturist născut la Caransebeş. Artiştii prezenţi la eveniment realizează gratuit portrete umoristice tuturor doritorilor.

Oraşul natal, în care mă întorc întotdeauna cu tot dragul, reprezintă locul ideal unde mă încarc cu energie pozitivă”, a declarat renumitul caricaturist Ştefan Popa Popa’s.

Stabilit în prezent la Timişoara, el va fi prezent în localitatea natală şi anul acesta, la jumătatea lunii septembrie, cu ocazia derulării „Salonului Internaţional de Caricatură”.

De precizat că artistul este „Cetăţean de Onoare” al oraşului natal, dar şi al altor 26 de localitaţi din ţară, unde a obţinut peste 100 de premii. La împlinirea vârstei de 60 de ani a fost recompensat cu titlul de „Cetăţean de Onoare al judeţului Timiş”, în cadrul unei festivităţi solemne ce a avut loc la Muzeul de Artă din Timişoara. Este membru al Fundaţiei pentru Ştiinţă şi Arte a Academiei „Cita” din Roma şi membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici – UNESCO, fiind un foarte bun ambasador al României peste hotare.

A creat Academia „Popa’s”, şcoala românească de caricatură, şi a publicat portrete în principalele ziare şi reviste din toată lumea. În vasta sa carieră a câştigat numeroase premii internaţionale de caricatură, între care Marele Premiu UNESCO, Marele Premiu la evenimentele de profil desfăşurate la Tokio şi Moscova, dar şi un număr însemnat de distincţii în Franţa, precum Marele Premiu la manifestările culturale organizate la Confolens, La Rochelle, La Marianne şi Saint Esteve.

De asemenea, în anul 2012, Popa’s a fost protagonistul unui eveniment de excepţie găzduit de Vatican – o expoziţie de 15 zile cu portrete de Papi, sfinţi şi alte personalităţi ale lumii catolice, realizate de artistul originar din Caransebeș, o performanță cu care nu se mai poate mândri niciun alt artist plastic român. El a expus la Villa Sopegna portretele ultimilor zece Papi, alături de cele ale unor cardinali şi sfinţi. A fost vorba despre tablouri în ulei, picturi reproduse în albumul Popa Popa’s intitulat „Papi, Santi… illustri”.  Papa Benedict al XVI-lea l-a nominalizat în acest sens pe Popa’s printre primii 100 de oameni de cultură importanţi ai planetei. De altfel, cu o zi înainte de verni­saj, Ştefan Popa Popa’s a fost oaspete de onoare la procesiunea Drumului Crucii, organizată din iniţiativa Papei Benedict al XVI-lea, pentru prima oară în cadrul istoric al Colosseum-ului roman. Unul dintre portretele Papei Benedict al VXI-lea, pe care artistul i l-a înmânat personal Suveranului Pontif, este expus permanent în prestigioasa Sală a Papilor din Basilica San Pietro de la Vatican.

Vasi POPESCU