Biblioteca din Caransebeş ar putea fi transformată în restaurant


O bere sau un Eminescu?!

Şedinţa de vineri, 26 iulie, a Consiliului Local Caransebeş a fost mai agitată decât de obicei, iar motivul a fost unul care într-adevăr a fost de natură să inflameze spiritele. Unul dintre punctele aflate pe ordinea de zi a întrunirii legislativului local se referea la posibilitatea ca Biblioteca Municipală „Mihail Halici” să fie transformată în… restaurant, şi asta din cauză că imobilul care adăposteşte în acest moment instituţia de cultură ar putea fi vândut de actualul proprietar, care nu este altul decât Episcopia Caransebeşului, pentru ca aceasta să-şi mai achite din datoriile acumulate în ultima vreme. Stupoarea adiministraţiei locale a fost cu atât mai mare cu cât conducerea Episcopiei nici măcar nu şi-a pus problema că imobilul respectiv, unul reprezentativ pentru municipiu, datorită istoriei şi tradiţiei sale, ar putea fi cumpărat de municipalitate, care i-ar fi păstrat destinaţia, ci a luat legătura cu un agent economic, în speţă Călina Cerna. Totuşi, Episcopia a făcut o concesie, dacă se poate spune aşa: P.S. Lucian Mic a dat asigurări că tranzacţia nu se va face mai devreme de patru ani.

Aşa se face că pe ordinea de zi a Consiliului Local de vineri s-a regăsit şi posibilitatea ca municipalitatea să cumpere imobilul de la Episcopie. Şi, deşi au fost invitaţi să participe la întrunire, nici măcar un reprezentant al Bisericii nu a călcat pragul Aulei „1 Decembrie 1918” a Primăriei.

Ideea că Biblioteca va fi transformată în restaurant i-a revoltat pe consilierii caransebeşeni, la fel ca şi gestul Episcopiei, de a şunta administraţia locală. Valentin Dascălu a spus că oraşul are dreptul să cumpere acest imobil şi a propus ca, dacă Episcopia îi mai păstrează destinaţia patru ani, tot patru ani administraţia locală să nu mai dea niciun leu Episcopiei. „Au primit atâţia bani din partea Consiliului Local şi acum vor să ne lase fără Bibliotecă… Am fost prea buni la Consiliul Local şi le-am dat bani când şi cât au vrut!”.

O privire aruncată în cifrele oficiale în ceea ce priveşte sumele alocate Episcopiei de către administraţia caransebeşeană arată că în perioada 2008-2012 de la bugetul local s-au alocat un milion de lei Catedralei Episcopale, 25.000 de lei pentru Biserica din Jupa, 10.000 de lei pentru Biserica din incinta Spitalului Municipal, 98.000 de lei Parohiei din Pipirig şi 50.000 de lei pentru Mânăstirea din Teiuş. Tot între 2008 şi 2012, municipalitatea a pus la dispoziţia parohiilor din Episcopie, cu titlu de folosinţă gratuită, 8.100 de metri pătraţi de teren pentru biserica din Valea Cenchii, 1.200 mp pentru biserică în zona Gării şi 2.500 mp pentru un cimitir în Caransebeşul Nou.

În final, consilierii caransebeşeni au hotărât, cu unanimitate de voturi, ca municipiul să îşi exprime dreptul de preempţiune asupra clădirii, fiind dispus să o cumpere de la Episcopie.

Sonia BERGER