Paşi mici pentru două proiecte majore la Caransebeş


În şedinţa de marţi, 29 mai, consilierii locali caransebeşeni au aprobat două proiecte de hotărâre extrem de importante pentru oraş, respectiv documentaţia tehnico-economică, faza Documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru investiţia „Modernizare străzi în municipiul Caransebeş”, şi studiul tehnico-economic pentru lucrarea extindere reţea de gaze în municipiu, pe străzile Tudor Vladimirescu, Ţarinei, Gării, Nicolae Bălcescu, Valea Cenchii, Calea Timişoarei, Godeanu şi Corcana.

În cazul primei investiţii, este vorba despre modernizarea străzilor Laurenţiu Iancu, Nicolae Perescu, I.C. Brătianu, Semenic, Pinilor, Ciprian Porumbescu, Episcop Miron Cristea, Racoviţa, Al.I. Cuza, Episcop Nicolae Popeea, Potocului, D.A. Sturza şi Zăganului, lungimea totală amenajată fiind de 1.921 ml, iar suprafaţa totală ocupată de străzi, de 43.168 mp. Valoarea totală a investiţiei este de 8,2 milioane de lei (exclusiv TVA), iar durata estimată pentru realizarea ei este de 22 de luni.

În cazul extinderii reţelei de gaze, valoarea estimată a investiţiei este de 2.149.625 de lei, din care cota SC DELGAZ Grid este de 193.466 de lei, iar cea a municipalităţii de 1.956.158 de lei, toate sumele incluzând TVA, iar durata estimată pentru realizarea lucrărilor este de 9 luni.

Despre cele două proiecte, primarul municipiului, Felix Borcean, a vorbit în câteva rânduri, afirmând că pentru punerea lor în practică este nevoie ca administraţia locală să acceseze un credit de aproximativ două milioane de euro, care va fi luat, în funcţie de oferta cea mai bună, de la trezorerie sau de la o bancă.

După şedinţa de la sfârşitul lunii trecute, edilul Caransebeşului a ţinut să mai facă o serie de precizări. „Aceste proiecte sunt, cred, poate cele mai importante dintre toate cele care au fost aprobate în ultimii doi ani. E adevărat că ne aflăm într-o fază incipientă, e un pas premergător aprobării creditului pe care dorim să-l accesăm, dar este o etapă necesară, iar faptul că votul a fost în unanimitate îmi dă speranţe că toată procedura va avea un parcurs lin, lipsit de asperităţi. Va trebui să ne creionăm o sumă totală, pentru a putea merge cu un dosar concret şi cât mai consistent, fie la trezorerie, fie la una dintre băncile comerciale, dosarul urmând să dovedească necesitatea acestor investiţii şi, prin urmare, să motiveze accesarea creditului”, a spus Felix Borcean.

Edilul a adăugat că fără bani nu se pot realiza investiţii de asemenea anvergură, şi nu doar Primăria Caransebeş recurge la împrumuturi, care sunt o practică cât se poate de normală.

Sonia BERGER