Caransebeşul a scăpat printre degete Cupa RomânieiViitorul Caransebeş – Croaţia Clocotici 2-3 (1-0)
Stadionul Gloria din Reşiţa a găzduit duminică, 17 iunie, finala fazei judeţene a Cupei României la fotbal, care a adus faţă în faţă pe Viitorul Caransebeş şi Croaţia Clocotici. Meciul a început cu o întârziere de un sfert de oră, datorită ploii torenţiale care a făcut imposibil startul partidei şi, în plus, gazonul a avut de suferit, ceea ce şi-a pus amprenta pe desfăşurarea ulterioară a întâlnirii.
Prima ocazie de gol a aparţinut gugulanilor, în minutul 3 Imbre recuperând o minge pe partea dreaptă şi intrând în careu, însă Filca a plonjat curajos la picioarele lui şi a reţinut balonul.
În replică, un minut mai târziu, „croaţii” au beneficiat de o lovitură de la colţ, de pe partea dreaptă, pe care Costachi a reluat-o puternic de la 20 de metri, însă Birăescu s-a întins şi a respins de lângă bară.
Caransebeşenii au deschis scorul în minutul 5, în urma unui corner executat de Neagu, lung, de pe partea stângă, Ţundrea şi Dragotă s-au încurcat reciproc, iar acesta din urmă a trimis în propria poartă, cu toate eforturile lui Filca de a scoate mingea de sub transversală.
Gugulanii puteau să mai înscrie în minutul 24, când Avramovici a centrat de pe stânga, lui Neagu, aflat la 12 metri de poarta adversă, lipsindu-i un vârf de gheată pentru a împinge balonul în plasă.
Deşi, după primirea golului, cei de la Clocotici au dominat teritorial, ultima fază a primei reprize a aparţinut tot caransebeşenilor, în minutul 41 Imbre centrând de pe dreapta, mingea, după ce a traversat tot careul, fiind reluată cu capul, de la 8 metri, la colţul scurt, de Nicoară, însă Filca a reţinut.
Şi după reluare, echipa antrenată de Claudiu Balaci s-a menţinut în atac, iar în minutul 48 Ţundrea a obţinut o lovitură liberă de la 25 de metri, execuţia pe jos a lui Ifca fiind reţinută de nou-intratul Socaci.
Gugulanii şi-au majorat avantajul în minutul 51, în urma unei faze în care Nicoară, aflat pe aripa stângă, a trimis o diagonală de 30 de metri pe dreapta, Titi a ratat intercepţia, mingea a ajuns la Imbre, care a intrat în careu şi a şutat în stânga lui Filca, din bară balonul intrând în plasă.
Trei minute mai târziu, mingea a ajuns pe dreapta, la Avramovici, Filca a ieşit, atacantul gugulan l-a driblat, însă, în loc să-i centreze lui Neagu, liber la 10 metri, a preferat să şuteze cu exteriorul, din unghi, trimiţând balonul în plasa laterală.
„Croaţia” a redus din handicap în minutul 65, prin Ifca, care a driblat tot la marginea careului şi a şutat plasat în dreapta lui Socaci, care nu a mai avut altceva de făcut decât să scoată balonul din plasă.
Peste cinci minute, acelaşi Ifca a pătruns pe dreapta, a intrat în careu, însă portarul gugulan a ieşit curajos şi l-a blocat la 10 metri, cu preţul unei accidentări.
Odată cu trecerea timpului, jocul a devenit tot mai fragmentat şi atmosfera tot mai tensionată, ca urmare a numărului mare de faulturi comise de ambele tabere.
În minutul 73, „croaţii”, care au rămas mai mereu în jumătatea caransebeşeană de teren, punând o presiune extrem de mare pe adversarii lor, au beneficiat de o lovitură liberă de la 25 de metri, însă balonul trimis de Costachi a ratat cu puţin ţinta.
Sesizând pericolul, gugulanii au încercat să iasă la joc şi să ţină mingea cât mai departe de propriul careu, în minutul 79 ei beneficiind de o lovitură liberă de la 28 de metri, însă execuţia lui Negrei a trecut la câţiva centimetri de vinclul drept al porţii apărate de Filca. În minutul 87, Negrei a executat o lovitură liberă de la 35 de metri, lateral stânga, obţinută de Avramovici, şutul său, la colţul lung, întâlnind bara laterală a porţii apărate de Filca. Un minut mai târziu, Avramovici a lăsat executarea unei lovituri libere pentru Negrei, însă Constantin Stamatoiu a considerat că atacantul caransebeşean a tras de timp şi i-a arătat al doilea cartonaş galben, gugulanul fiind nevoit să părăsească terenul.
„Croaţii” au egalat în primul din cele cinci minute de prelungire, în urma unei faze în care Ţundrea a centrat de pe dreapta, iar Moţi, aflat la 10 metri, a trimis cu capul, din plonjon, în dreapta lui Socaci.
Au urmat două reprize de prelungiri, în care prima ocazie a aparţinut caransebeşenilor, în minutul 93 Neagu driblându-l, pe partea dreaptă, pe Filca, şi şutând din unghi, însă mingea a fost respinsă de pe linia porţii de Ţundrea.
În minutul 98, s-a petrecut o fază controversată, pe un atac al Caransebeşului Bălan fiind faultat de Costachi la 18 metri, însă Constantin Stamatoiu a lăsat jocul să continue, apărarea celor de la Clocotici a respins lung, mingea a ajuns la Moţi, pe aripa stângă, acesta a intrat în careu şi, deşi talonat de un adversar, a reuşit să şuteze din întoarcere la colţul lung, înscriind golul victoriei. Imediat, Constantin Stamatoiu i-a arătat şi lui Bălan al doilea cartonaş galben, ca urmare a protestelor pentru neacordarea faultului comis asupra sa, astfel că gugulanii au rămas pe final în nouă jucători.
În minutul 107, pe un atac prelungit al Clocoticiului, Chelu a reluat de la 12 metri o centrare venită de pe dreapta, însă Valuşescu a respins de pe linia porţii.
Ultima fază importantă s-a petrecut în minutul 110, când Negrei a centrat de pe partea stângă, la colţul lung, Neagu a pus latul la 4 metri, însă balonul a lovit bara stângă a porţii apărate de Filca.
Cupa şi medaliile le-au fost înmânate învingătorilor de Monica Sabolovits, Cristian Şodâncă şi Silviu Lupu, din cadrul Asociaţiei Judeţene de Fotbal Caraş-Severin. Caransebeşenii au refuzat medaliile, în semn de protest, singurul care a ridicat-o fiind antrenorul Ion Bica, însă şi acesta doar pentru a i-o oferi, la vestiar, centralului Constantin Stamatoiu.
Viitorul Caransebeş: C. Birăescu (min. 46, D. Socaci), B. Gulea, N. Imbre, A. Neagu, R. Covăsală, Al. Avramovici, C. Bloju, G. Negrei, O. Bălan, Gh. Valuşescu, C. Nicoară (112, I. Bica). Antrenor, Ion Bica.
Croaţia Clocotici: M. Filca, Gh. Ribar, A. Ţundrea, A. Bordea, D. Dragotă (63, N. Budai), Al. Chelu (118, M. Udoviţă), R. Costachi, M. Vatav (84, C. Moţi), I. Haţegan, D. Guduleasa (18, N. Titi), Gh. Ifca; rezerve: F. Avram, M. Filca, C. Vucu. Antrenor, Claudiu Balaci.
A arbitrat la centru Constantin Stamatoiu (Moldova Nouă), asistat la cele două linii de Gheorghe Scînteie (Moldova Nouă) şi Cristian Buzzi (Oţelu Roşu).
Observatori: Marin Vărzan (Oţelu Roşu) şi Dan Miholcea (Bocşa).
Sorin ROGOZ