Ora de joacă


Recent, la Reşiţa s-a desfăşurat un curs de formare a voluntarilor, în cadrul Proiectului naţional ,,Să învăţăm să ne jucăm!”, implementat în 18 judeţe, printre care şi Caraş-Severinul. La acţiune au participat şi elevi de la Liceul Pedagogic ,,C.D. Loga” din Caransebeş, în cele trei zile voluntarii familiarizându-se cu activităţi ludice, cursul finalizându-se cu o zi de practică în care acestea au fost aplicate la clasele primare, respectiv la clasa a IV-a C Step by Step a Liceului Pedagogic. (C. Senco)

În perioada 12-15 martie, la Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 7 din Reşiţa s-a desfăşurat cursul de formare a voluntarilor din cadrul Proiectului naţional ,,Să învăţăm să ne jucăm!”, iniţiat de Şcoala Nr. 16 Constanţa şi implementat în 18 judeţe din ţară, printre care şi Caraş-Severin. Cursul a fost susţinut de Grupul Local de Tineret (G.L.T.) „Arcus” Reşiţa, prin Petronela Bosânceanu şi Alina Bosânceanu. La curs au participat elevii voluntari din fiecare şcoală implicată în proiect: Şcolile Nr. 7 şi Nr. 9 din Reşiţa, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Reşiţa şi Liceul Pedagogic „C. D. Loga” din Caransebeş. În cele trei zile de curs, elevii voluntari s-au familiarizat cu activităţi ludice, cursul finalizându-se cu o zi de practică în care acestea urmează să fie aplicate la clasele primare.

Eu sunt deja voluntar în O.S.P.D. Caransebeş, ne-a declarat Sandi Dariana Popescu, eleva în clasa a XI-a la Liceul Pedagogic „C. D. Loga” din Caransebeş, şi întâlnirea cu voluntarii din altă organizaţie de tineret a fost benefică pentru mine, deoarece am făcut astfel cunoştinţă cu un alt mod de a face voluntariat, aplicând metoda învăţării prin joc, copiilor cu care vom lucra în proiect”. Colega ei de clasă, Sonia Lalo, ne-a spus că participarea la acest curs a fost o ocazie unică pentru toţi participanţii, de a învăţa cum să devină lideri voluntari între cei de vârsta lor.

Petronela Bosânceanu, coordonator al G.L.T. „Arcus” Reşiţa, şi-a exprimat bucuria că proiectul se implementează şi în judeţul nostru, iar voluntarii au şansa să organizeze ore de joacă la orice nivel de vârstă, în şcolile lor. Speră că proiectul vă lua amploare la nivel judeţean şi este convinsă de utilitatea lui.

Marţi, 15 martie, Sonia şi Dariana au organizat ca şi coordonatoare, prima lor oră de joacă cu elevii clasei a IV-a C Step by Step, şi au oferit elevilor mici 60 minute de antren şi distracţie. Coordonatorul proiectului pentru Liceul Pedagogic, inst. Mihaela Pral, ne-a precizat că această întâlnire este o primă activitate de educaţie non-formală, prin care elevii voluntari vor avea contact direct cu elevi ai şcolii, urmând o serie de astfel de ore de joacă, aplicate şi la alte clase, nu numai de la ciclul primar. Toţi copiii sunt dornici de joacă, chiar şi adulţii, doar că nu prea mai ştiu cum să o facă fără suportul unui coordonator sau fără găsirea unui bun context în spaţiu şi timp.

O finalitate conexă a cursului este extinderea grupului de voluntari care să aplice proiectul în cât mai multe şcoli din judeţ, pentru că joaca este o modalitate prin care se îmbunătăţesc calităţile sociale, participanţii învaţă să colaboreze şi să comunice, să se adapteze grupului, să-i accepte pe ceilalţi şi să aibă încredere. Proiectul poate fi şi o modalitate eficientă de reducere a actelor de violenţă între copii.

Carmen SENCO