Opt zimbri pentru Armeniş


În curând, la Armeniş, în zona Plopu, vor fi aduşi opt zimbri din Polonia, locaţia fiind a cincea din ţară şi singura din vestul României care va fi repopulată cu aceste animale-simbol. Zimbrii vor fi eliberaţi în mediul natural într-o rezervaţie de 70 de hectare, în urma unui protocol semnat recent de echipa Rewilding România – Carpaţii de Sud-Vest, cu Primăria Armeniş, scriu reporterii de la Pressalert.

Conform protocolului, comunitatea locală din zona Plopu va beneficia de donaţia de zimbri, iar WWF – România, organizaţie ce derulează proiecte pentru conservarea naturii, va coordona întreg procesul de reintroducere şi va oferi consultanţă şi sprijin ştiinţific, administraţia locală din Armeniş urmând să pună la dispoziţie pădurea în care vor fi găzduite animalele.

Echipa Rewilding România şi membrii comunităţii locale lucrează împreună pentru pregătirea zonei unde vor fi aduşi zimbrii şi pentru întocmirea documentelor ce trebuie să preceadă sosirea acestora. Următoarele săptămâni vor fi dedicate atât obţinerii avizelor legale, cât şi împrejmuirii zonei de carantină şi rezidenţă a zimbrilor. De asemenea, vor fi achiziţionate furajele necesare hrănirii exemplarelor ce vor sosi în această toamnă, mai scrie pressalert.ro.

Zimbrii au trăit în zona Plopu în urmă cu câteva sute de ani. După uciderea ultimului zimbru din Transilvania, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, timp de aproape 150 de ani, în ţara noastră nu au mai existat animale din această specie. Refacerea populaţiei de zimbri din România a început în anul 1958, când o pereche a fost adusă din Polonia în pădurea Slivuţ – Haţeg, din judeţul Hunedoara. În momentul de faţă, ezervaţii de zimbri mai există în judeţele Neamţ, Dâmboviţa şi Braşov.

Bianca METEŞ