O seară în port popular, la Bolvaşniţa


Gugulanii de la poalele Munţilor Ţarcu s-au petrecut, conform tradiţiei, pentru ultima oară înainte de intrarea în Postul Mare al Paştelui, astfel că la Bolvaşniţa a avut loc sâmbătă, 25 februarie, cea de-a VI-a ediţie a Balului Portului Popular, sărbătoare cunoscută în vechime sub denumirea de Balul Izmenelor. Potrivit părintelui paroh Lazăr Suciu, aceasta este o manifestare de suflet, izvorâtă din dragostea pentru frumos şi pentru valorile acestui neam, respectiv cele care au fost dintotdeauna portul popular, credinţa şi faptele bune. „Pornit în urmă cu mai mulţi ani din dragostea pentru aceste valori ale trecutului, Balul Portului Popular ne adună pentru o seară, pentru a ne bucura şi a petrece, în frumoasele noastre costume populare, momente unice. Fiecare dintre noi ne bucurăm de această manifestare culturală tocmai pentru că nu putem să uităm locurile natale, casa părintească, jocurile copilăriei, dascălul care ne-a pus pentru prima dată creionul în mână, obiceiurile frumoase de la Crăciun, focul mirific de la Paşti şi alte multe obicieiuri care se păstrează în vatra satului, valori pe care căutăm să le ducem mai departe, pentru ca aceia care vin după noi să-şi cunoască rădăcinile”, a mai spus părintele Suciu.

De cum se lasă seara, săteni mai în vârstă şi tineri îmbrăcaţi în costume populare, unele vechi de zeci de ani, au defilat, însoţiţi de muzică, pe uliţele satului, după care toată lumea s-a oprit la biserică, acolo unde, ca întotdeauna, evenimentul a început cu un Te Deum, o rugăciune de laudă, de mulţumire adusă lui Dumnezeu, pentru binefacerile aduse omului, o mulţumire adusă înaintaşilor cărora fiecare dintre noi le datorăm existenţa.

Petrecerea a fost, ca întotdeauna, o reuşită. Acces în sala Căminului Cultural nu au avut decât persoanele îmbrăcate în costum tradiţional, iar pe masă au fost aşezate cele mai bune bucate, toate aduse de acasă de participanţi.

Carmen SENCO