O „floricică” din Caransebeş, în Grădina cu flori multe


Alături de „Clubul Victorioşilor” din Târgovişte, micuţa caransebeşeancă Elena Molea, în vârstă de numai 7 ani, îndrumată de prof. Maria Bârză, a participat la ediţia a VIII-a a Festivalului Internaţional de Folclor „În grădina cu flori multe”, manifestare găzduită de oraşul Cernăuţi, în perioada 29 iunie-1 iulie, ocupând locul III. Puternicul Festival de cântece şi poezie în grai, la care au luat parte concurenţi din Ucraina, Republica Moldova şi România, a fost un bun prilej de cunoaştere, de legare de prietenii şi de noi colaborări.

De asemenea, micuţa Elena a mai fost invitată, tot împreună cu prof. Maria Bârză, la marea sărbătoare a românismului care a fost ediţia a VI-a a Festivalului Internaţional de Folclor al Românilor din Balcani – „Joc Românesc”, organizat sâmbătă şi duminică, 14 şi 15 iulie, de Societatea de Limba Română din Voivodina – Republica Serbia, şi Comunitatea Locală Jâtcoviţa.

La ediţia de anul acesta a Festivalului, organizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, din cadrul Guvernului României, şi al Adunării comunei Golubaţ, au fost invitaţi români, aromâni, valahi, meglenoromâni, adică ansambluri folclorice, grupuri vocale, tarafuri şi rapsozi populari, solişti vocali şi instrumentişti din Albania, Bulgaria, Grecia, F.R.I. Macedonia, România, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, precum şi din Statele Unite ale Americii.

Şi la acest Festival, Elena Molea a interpretat cântece populare şi a recitat poezii în grai, ocupând locul I la categoria ei de vârstă. Prezentatorul Festivalului a fost Dan Liuţ, realizator de emisiuni la TV Banat, din Reşiţa.

Sonia BERGER