Noapte magică la muzeul caransebeşean


Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din municipiul de pe Timiș și Sebeș a organizat sâmbătă, 20 mai, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, al Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, Primăriei Constantin Daicoviciu și Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, manifestarea intitulată generic Noaptea Europeană a Muzeelor”.

Astfel, gugulanii au putut admira mai multe expoziții tematice, iar ca și noutate, cei mai mici dintre aceștia au asistat la un spectacol magic”.

Acțiunea culturală este una de mare amploare, desfăşurându-se atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Prin urmare, doritorii au avut prilejul să viziteze Expoziția Omagială dedicată Generalului Ioan Drăgălina la 100 de ani, Expoziţia de pictură naivă Mihai Vintilă”, Expoziţia Radu Florescu” (viața și activitatea), Expoziţia Noi descoperiri arheologice la Tibiscum și Balta Sărată”, Expoziţia Granița Bănățeană – trecut și prezent”, dar și Expoziţia de etnografie Etnos românesc în Munții Banatului”, toate având caracter temporar, precum și o casă tradițională și o moară veche de pe Valea Bistrei, ambele amplasate în curtea interioară a muzeului.

La sediul Rezervației Arheologice Tibiscum, situată în satul Jupa, s-a realizat un circuit expoziţional al sitului arheologic, iar Muzeul Memorial Constantin Daicoviciu” din comuna cu același nume, unde sunt expuse obiecte personale ale familiei Daicoviciu și câteva descoperiri arheologice din Banatul Montan, a fost deschis până noaptea târziu.

Noutatea acestei ediții a fost conferită de prezența pe scena din curtea interioară a Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş a unei echipe de actori din cadrul Teatrului de Vest din Reșița, care a susținut un spectacol de magie și iluzionism pentru copii. Mai mult, atmosfera de sărbătoare a fost completată cu muzică de toate genurile, dar şi cu tarabe de unde doritorii au putut achiziționa tradiţionalii mici românești.

Această ediţie – a spus managerul muzeului, Adrian Ardeţ – la care au participat peste 1000 de caransebeşeni, a fost un real succes, acest lucru datorându-se popularizării evenimentului mai ales în şcolile din municipiu şi în rândul tinerilor.

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă a organizat acest eveniment de anvergură internațională în urma colaborării cu Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, în ideea promovării patrimoniului autentic și a istoriei Banatului Montan. Noutatea acestei ediții a fost punerea în scenă a unui spectacol de teatru și magie pentru copii, de către Teatrul de Vest din Reșița. Cei mici, peste 250 la număr, s-au bucurat de prestația actorilor, creându-se o strânsă legătură între ei și artiști. De asemenea, ca și element inedit, specialiștii din cadrul instituției de cultură cărășene au prezentat, între altele, o expoziție de costume tradiționale de pe Valea Timișului, Valea Carașului, Valea Bistrei și Clisura Dunării. La final, putem afirma că manifestarea a fost o reușită, dovadă fiind numărul mare de copii și adulți care ne-au călcat pragul”, a afirmat referentul de specialitate în cadrul muzeului, Cristina Borlovan.

De menționat și faptul că Noaptea Europeană a Muzeelor” de la Caransebeș a ajuns anul acesta la cea de-a XIII-a ediţie, intrarea la eveniment fiind liberă pentru toți participanții.

Vasi POPESCU

Foto: Mihai OANCEA