Doctorul Mihai Vintilă lansează „un medicament pentru ieşirea din clipele de cenuşiu ale vieţii”


Marţi, 30 mai, la ora 15, Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului Caransebeş va găzdui lansarea albumului „Iernile de altădată”, al pictorului Mihai Vintilă. Anunţul a fost făcut luni de Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”, în cadrul unei conferinţe de presă la care au mai participat autorul cărţii, criticul de artă Adrian Stepan, precum şi managerul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, Adrian Ardeţ.

Primăria, împreună cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, şi Casa de cultură din municipiu au găsit de cuviinţă să-l omagieze, dacă mai era cazul, pe Cetăţeanul de onoare al Caransebeşului, Mihai Vintilă, pictor a cărui operă o găsim în tablourile aflate în colecţii particulare, în marile muzee ale lumii, în donaţiile pe care el s-a gândit să le facă, încă din timpul vieţii, muzeelor din Caransebeş şi Reşiţa, Casei de cultură, convins fiind că prin acest gest va trăi şi după ce el nu va mai fi decât o amintire… Albumul prezintă iernile pe care el le-a petrecut, le-a trăit şi i-au rămas în memorie ca nişte răbojuri ale vieţii, când era copil la Caransebeş”, a spus Ioan Cojocariu.

La rândul său, Adrian Ardeţ a adăugat că este o onoare pentru toate instituţiile implicate în organizarea manifestării să îl sărbătorească, la 85 de ani, pe fiul Caransebeşului, pe cel care, pe lângă meseria de bază, aceea de medic veterinar, şi-a consacrat o bună parte a vieţii picturii naive. „A făcut acest lucru profesionist, a avut nenumărate expoziţii, este cunoscut din America de Nord până în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Locul şi opera domniei-sale se regăsesc astăzi în donaţii făcute unor instituţii de cultură din Reşiţa şi Caransebeş, anul trecut Mihai Vintilă făcând o donaţie deosebită Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din municipiu, pentru care îi rămânem recunoscători, ea regăsindu-se într-o expoziţie permanentă, sala care o găzduieşte purtându-i numele. Albumul care va fi lansat marţi este o capodoperă, o încununare a ceea ce lasă în urmă Mihai Vintilă, iar noi ne-am hotărât ca în Aula «1 Decembrie 1918», unde va avea loc evenimentul, să ducem o parte din patrimoniul pe care pictorul l-a lăsat muzeului caransebeşean, organizând şi acolo un vernisaj”, a mai spus Adrian Ardeţ.

Adrian Stepan, criticul care cunoaşte poate cel mai bine opera lui Mihai Vintilă, a spus că a vorbi despre Mihai Vintilă înseamnă a vorbi despre o personalitate complexă, acest lucru simţindu-se încă de pe vremea când era copil. „Mihai Vintilă a trăit sus, în Potoc, cu ochii în două părţi: una la şcoală şi alta la caietul de desen, spre care îl trăgea parcă ceva nevăzut, neştiut, ceva imposibil de explicat la acea vârstă. S-a împlinit ca atare şi ca stăpân al liniei şi al culorii, la vârsta maturităţii, după ce a început să profeseze medicina veterinară. A fost, pe lângă un medic apreciat, a fost şi este un apreciat pictor, se spune, naiv. Pentru a vorbi despre pictura lui Mihai Vintilă e nevoie de mult timp. Mihai Vintilă nu este propriu-zis un pictor naiv. Are elemente ale picturii naive. Mihai Vintilă practică, de fapt, o pictură a candorii, o pictură a nevinovăţiei. Este tezaurul lui de suflet, pe care l-a moştenit şi cu care s-a însoţit toată viaţa. Mihai Vintilă pune în pânzele sale căldură, frumos şi speranţă. Pentru asta, însă, trebuie avute în faţă pânzele. Albumul pe care îl va lansa în 30 mai, «Iernile de altădată», este mai mult decât un album, este un adevărat medicament pentru a ieşi din clipele de cenuşiu, de gri, care de obicei ne însoţesc zilele”, a spus Adrian Stepan, promiţând, totodată, că va vorbi mai mult cu ocazia lansării de marţi.

În încheierea conferinţei de presă, Mihai Vintilă a ţinut să precizeze că el este caransebeşean, oraş în care a şi făcut o parte din liceu, după care a urmat o Şcoală medie tehnică veterinară, cu gândul de a ajunge medic veterinar. A practicat această meserie 37 de ani, iar după pensionare a început să picteze şi să scrie. „Am început să pictez din 1979, deşi anii tinereţii i-am petrecut desenând cu acuarele, într-o manieră zisă naivă. Am participat la peste 300 de expoziţii în ţară şi în străinătate, reuşind să obţin şi diverse distincţii şi premii. Am participat cu expoziţii personale în Franţa, Canada, Israel, Olanda, în România, în toate centrele importante unde s-au organizat expoziţii şi festivaluri”, a spus Mihai Vintilă.

El a adăugat că, până în prezent, a scris 15 cărţi, din care majoritatea despre artă, şi doar câteva despre profesia pe care a practicat-o. Ca un corolar, pe linie artistică de data asta, la vârsta de 85 de ani am scris un volum în care sunt incluse părerile unor specialişti în artă, ale unor colegi, medici veterinari, care au ajuns în străinătate, în ultimă instanţă, am scos o carte, «Dincolo de opt decenii», în care am consemnat despre activitatea mea şi părerile criticilor de artă despre mine”, a adăugat medicul-pictor.

Cea mai recentă realizare, albumul Iernile de altădată”, cuprinde peste 70 de lucrări în care autorul a vrut să evoce, prin viziunea sa, unele aspecte din copilărie, obiceiuri care au dispărut. Am vrut, de fapt, să fiu un cronicar al timpului şi să consemnez în culoare tot ceea ce mi s-a părut mie important în Caransebeş”, a mai spus Mihai Vintilă.

Sonia BERGER