Sinagoga „Beith El” a deschis porţile muzicii nocturne


O nouă manifestare cultural-muzicală a avut loc sâmbătă, 20 mai, la Sinagoga Neologă Beith El” din municipiul din Ţara Gugulanilor. Templul iudaic a găzduit în premieră, în cadrul evenimentului național denumit Noaptea Sinagogilor Deschise, un excepțional concert de muzică clasică, susținut de Cvartetul Clasica” de la Opera Națională Română din Timișoara.

Astfel, i-au încântat pe caransebeșenii iubitori de muzică cultă Gianluca Vanzelli – flaut, Alina Bazarca – vioară, Gabriela Vanzelli – violă, Darius Tereu – violoncel și solista mezzosoprană Gabriella Varvari, artiști care au abordat un repertoriu clasic variat, elegant și rafinat.

Moderatorul acțiunii a fost actrița Alina Ilea, de la Teatrul Național din Timișoara, care a recitat poezie românească.

La finalul prestației lor, artiștii timișoreni au fost răsplătiți cu ropote de aplauze de către cei prezenți, entuziasmați de faptul că, la lumina lumânărilor, au avut ocazia să se transpună în atmosfera secolului al XIX-lea prin intermediul ambianței muzicale specifice, de noblețe, dar și a frumuseții clădirii vechi de mai bine de un secol.

Totodată, în cadrul Nopții Sinagogilor Deschise, doritorii au putut să afle informații despre tradițiile evreiești, cu organizarea de tururi ghidate ale sinagogii și prezentarea unei expoziții cu obiecte, documente și fotografii referitoare la istoria comunității iudaice din Caransebeș.

În ultima perioadă, comunitatea evreiască din municipiul de pe Timiș și Sebeș s-a dovedit a fi un continuu promotor al culturii, la sinagogă fiind organizate cu regularitate manifestări dedicate iubitorilor de muzică clasică.

După cum am promis anul trecut, la concertul din luna decembrie, continuăm seria de evenimente cultural-muzicale, astfel că am reușit să îmbinăm manifestarea intitulată Noaptea Europeană a Muzeelor, cu Noptea Sinagogilor Deschise, o acțiune care consider că a avut un mare succes în rândul publicului. De asemenea, doresc să adresez mulțumiri pentru implicare și ajutor Obștei Evreilor Caransebeș, Federației Comunităților Evreiești din România, American Jewish Joint Distribution Comitee, Primăriei municipiului Caransebeș și Casei de Cultură «George Suru», partenerilor noștri media, și, în final, ES’Art Events, pentru frumoasele aranjamente florale din sinagogă. Pe viitor, intenționăm să organizăm și alte evenimente de genul acesta”, ne-a spus președintele Obștii Evreilor din urbea de pe Timiș și Sebeș, medicul Florin Damian-Schwartz.

Vasi POPESCU