Munţii Ţarcu, pe mâini mici, dar bune


În organizarea Asociaţiei Altitudine – Filiala Banat, un număr de 40 de elevi de la şcolile din Teregova, Rusca Teregova, Armeniş, Slatina Timiş, Zăvoi, Măru, Turnu Ruieni şi Borlova au participat, recent, la tabăra Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, de la Poiana Mărului.

Aici, prin jocuri adaptate vârstei lor, elevii au deprins cunoştinţe referitoare la vieţuitoarele din zona Munţilor Ţarcu, importanţa acestora în mediul înconjurător, ameninţările la adresa naturii din zonă şi la felul în care pot contribui ei, ca Rangeri Juniori, la protecţia Munţilor Ţarcu. Totodată, tinerii au făcut excursii în cursul cărora au învăţat noţiuni de orientare în natură, drumeţie montană şi alpinism, au participat la amenajarea unei poteci tematice care să constituie o alternativă de petrecere a timpului pentru turiştii care vin în Poiana Mărului,precum şi la realizarea Ghidului Turistic al Munţilor Ţarcu. Într-una dintre aceste deplasări, copiii au ajuns şi pe Vârful Netiş, unde au corelat citirea unei hărţi cu panorama pe care le-a oferit-o înălţimea de 2093 m şi au identificat vârfuri din Masivele Retezat, Godeanu, Ţarcu şi Semenic.

Partenerii în acest proiect sunt Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, Ocolul Silvic Oţelu Roşu, Primăria Turnu Ruieni, Asociaţia Bio-Team şi cele opt şcoli care şi-au trimis elevii în tabără. Pentru al doilea an consecutiv, câte doi Rangeri Juniori, însoţiţi de o persoană adultă, vor participa la o tabără internaţională a Rangerilor Juniori în Parcul Naţional Krkonose în Cehia, la care vor reprezenta Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu.

Bogdan NAUM