Măsuri de prim-ajutor la școala din Zăvoi


Modul de apelare în situații de urgență, importanța acordării corecte a primului-ajutor, măsurile ce trebuie luate în cazul unor accidente rutiere, vasculare, plăgi, fracturi etc. sunt aspecte ce ar trebui cunoscute de fiecare dintre noi.

În perioada 31 octombrie-4 noiembrie, la Școala Gimnazială Zăvoi s-au desfășurat mai multe activități extracurriculare și extrașcolare în cadrul săptămânii intitulate „Școala Altfel”. Una din acestea a fost și cea inițiată de profesorul de educație fizică Gabriel Boldea, ajutat de profesoarele Natalia Pădureanu, Claudia Florescu, Adela Gașpar, Cristina Moisescu, directoarea Ramona Bogdan și Adela Ciucur.

În cadrul acestei acțiuni, inițiatorul acțiunii a susținut în fața elevilor un scurt curs teoretic, cu ajutorul unui videoproiector, ce s-a desfășurat într-o sală de clasă, urmat de aplicații practice privind manevrele medicale folosite în acordarea primului-ajutor în diverse situații (în caz de arsuri, tăieturi), precum și modalitatea corectă a efectuării manevrelor de resuscitare (compresiile toracice și respirația gură la gură), măsuri ce trebuie luate până la venirea ambulanței.

La finalul activității, elevii au fost capabili să explice însemnătatea acordării primului-ajutor, să cunoască măsurile imediate ce trebuie avute în vedere în caz de urgență, să acorde primul-ajutor corect, în caz de urgență, să conștientizeze importanța măsurilor de prim-ajutor și să-și însușească elementele de prim-ajutor de bază.

Elevii au apreciat acest gen de acțiuni, considerându-le binevenite și educative.

Am încercat, prin această activitate, să facem elevii să conștientizeze rolul pe care îl pot avea în salvarea unei vieți”, ne-a spus prof. Gabriel Boldea.

Romulus FRÎNCU