Felix Borcean vrea să radă vechea Uzină de apă


Despre vechea Uzină de apă a Caransebeşului, situată la limita municipiului cu comuna Buchin, s-a vorbit tot mai mult în ultimul timp. La sfârşitul lunii august, directorul SC Aquacaraş SA, Nicolae Miu-Ciobanu, a fost prezent la una dintre şedinţele Consiliului Local Caransebeş, cu acest prilej el explicând că operatorul judeţean de apă şi canal vrea să se descotorosească de acest obiectiv, deoarece i-a produs pierderi de 450.000 de lei doar în 2017, fiindcă Aquacaraş nu s-a folosit de aceste instalaţii, dar a trebuit să asigure conservarea şi plata personalului care se ocupa de această operaţiune. La acel moment, Nicolae Miu-Ciobanu le-a sugerat reprezentanţilor administraţiei locale să preia această uzină şi să o caseze, deoarece durata de viaţă a instalaţiilor de acolo a expirat de foarte mult timp şi, în plus, nu e clarificată nici situaţia juridică a terenului pe care aceasta a fost construită.

Într-o situaţie similară – a mai adăugat directorul Aquacaraş – se găseşte şi Staţia de epurare de la Jupa, preluată de operatorul judeţean de apă şi canal în anul 2011, deşi nu era în stare de funcţionare şi nici nu a primit documentaţie tehnică pentru ea, societatea sa plătind lunar penalităţi de 40.000 de lei către Apele Române tocmai pentru că staţia nu epurează apa.

Până la urmă, s-a ajuns la concluzia că soluţia cea mai bună ar fi ca părţile să mai aibă o întâlnire, la care să participe specialişti în domeniu, pentru a se ajunge la un acord.

Recent, primarul Felix Borcean a declarat că singura soluţie viabilă în actuala situaţie ar fi ca Primăria Caransebeş să preia fosta Uzină de apă de la Buchin şi, într-o formă sau alta, să o închidă, pentru casare, iar fierul rezultat din dezmembrare să fie valorificat. În ceea ce priveşte Staţia de epurare de la Jupa, edilul a spus că aceasta trebuie să devină funcţională, deoarece toată canalizarea din acest cartier trebuie să fie deversată prin ea.

„Punerea în funcţiune a staţiei n-ar trebui să genereze costuri pentru administraţia locală, pentru că, în momentul de faţă, ea este preluată de Aquacaraş, aşa că, din cele două situaţii, incluzând aici vechea Uzină de apă, nu ne vom încărca cu costuri foarte mari, dimpotrivă, cred că vom ieşi chiar pe profit, prin casarea obiectivului de la Buchin”, a spus edilul.

Referitor la faptul că, anterior, afirmase că nu ar dori să renunţe la vechea uzină, tocmai pentru cazuri de necesitate, primarul Caransebeşului a precizat că, după aceea, a aflat că în noul proiect al SC Aquacaraş există o soluţie alternativă de pompare a apei în situaţii de urgenţă, tot din Lacul de acumulare Zerveşti, şi prin urmare puţurile obiectivului de la Balta Sărată pot fi închise.

În ceea ce priveşte varianta preluării de către noi a Staţiei de epurare de la Jupa, nu mi se pare o soluţie sustenabilă, câtă vreme ea e relativ nouă, iar cei de la Aquacaraş au înţeles lucrul acesta, sau cred că l-au înţeles”, a adăugat Felix Borcean.

Referitor la calitatea apei din municipiu, edilul a spus că, odată cu intrarea în funcţiune a noii staţii de tratare a apei, cei de la Aquacaraş nu vor mai avea motive să dea vina pe filtrele învechite, care nu mai fac faţă, iar lucrurile vor intra pe făgaşul normal.

Sonia BERGER