„Masquerade” a adus-o pe Doamna Ministru la Caransebeş


Evenimentele culturale dedicate promovării artei dramatice continuă în capitala Țării Gugulanilor. Astfel, vineri, 4 mai, Trupa de Teatru „Masquerade” a Colegiului Național „Traian Doda” a jucat cu real succes comedia „Doamna Ministru”, o adaptare după Branislav Nušić. Manifestarea artistică a fost găzduită de sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru”, care s-a dovedit neîncăpătoare pentru caransebeșenii de toate vârstele, iubitori de artă și teatru.
„Doamna Ministru” este o piesă de teatru de comedie, din anul 1929. Reprezintă una dintre cele mai cunoscute lucrări ale dramaturgului sârb Branislav Nušić și a fost adaptată în numeroase producții de televiziune sau cinematografice.
Prin urmare, adaptată fiind de elevii gugulani, acțiunea comediei are loc la București, la sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea. Piesa este compusă din patru acte și urmărește ascensiunea socială a unui ministru, care intră brusc în elitele societății.
Personajul central al spectacolului teatral este însă Coana Jivka, peste care dă un noroc neașteptat: soțul ei este numit ministru în proaspătul guvern, iar astfel, în sfârșit, își poate împlini visele îndelung mocnite de putere și parvenire. Nu banii o interesează pe Jivka, ci faima socială, renumele, titlul de Doamnă Ministru, așa că își face cărți de vizită cu acest titlu, se plimbă numai cu automobilul ministerial, învață să fumeze, să joace bridge și își ia un amant. Totul pentru a fi o doamnă de lume bună. Dar tot ce face aceasta este de un comic involuntar, pentru că ea a trăit toată viața în mahala și nu înțelege absolut nimic din ceea ce face și de ce o face, se lasă influențată de toți, neștiind cum să facă mai bine pe nobila, iar tocmai eforturile acestea o împing în ridicol.
De fapt, comedia „Doamna Ministru” nu este despre politicieni, ci despre ceea ce stă în spatele lor, respectiv o familie adeseori stupidă, care singură îi poate scufunda mai rău decât toate actele lor politice. Lumea măruntă de manevre și „mișculații” care se creează în spatele unui om proaspăt învestit cu putere este subiectul acestei piese, lume care adesea nu este vizibilă opiniei publice, ploconelile în fața unei soții semidocte și ambițioase, rubedeniile care se înșiră la ușă să primească și ele ceva, pretendenții la mâna fiicei ministrului, deși fata era deja măritată, toate acestea fiind de un comic absurd, dar atât de verosimil…
În concluzie, o piesă despre sentimentul balcanic al familiei, scrisă de un sârb, dar atât de românească, în fond.
Distribuția reprezentației teatrale i-a consemnat pe elevii actori: „Miv” Vladu-Berneanțu, Andu Suciu, Georgi Pepa, Bogdan Gașpar, Rareș Deteșan, Dan Lazăr, Robert Șvaia, Alex Hertila, Carina Nistor, Adi Popescu, Andrada Călțun, Cristian Palciuc, Maria Benghia, Iosefine Crăciun și Raul Antistescu.
Odată cu prestația lor, tinerii caransebeșeni și-au dezvăluit aptitudinile artistice, au avut o expresivitate coerentă, reuşind să impresioneze asistenţa numeroasă, care i-a răsplătit la final cu ropote de aplauze, preț de mai multe minute.
Totodată, în cadrul spectacolului lor, tinerii actori au impresionat prin momente de improvizație, dialoguri haioase, inedited, și creativitate, dovedindu-și astfel  aplecarea și dragostea față de scenă.
„Totul a fost astăzi ca o euforie pentru mine, căci am jucat pentru ultima oară, a fost ultima noastră piesă montată împreună pe scenă, și am încheiat cu tristețe rolul de actori, iar de acum vom deveni spectatori. Îndemn pe oricine să aleagă teatrul, să trăiască ce am simțit și eu pe scenă, pentru că este, într-adevăr, un sentiment unic”, a spus după spectacol eleva Georgi Pepa.
„Cei patru ani de actorie au fost deosebiţi şi minunați, nu am crezut că mă pot regăsi în pielea tuturor personajelor jucate. Totuși, chiar am reușit! Mă gândesc cu tristețe la ultima reprezentație, care a avut un real succes în rândul publicului, la fel ca şi celelalte, dar sunt convinsă că, după plecarea noastră, colegii noștri vor duce cu cinste și mândrie și pe mai departe numele Trupei «Masquerade». Oricum, mă bucur să știu că evoluția mea în teatru a pornit cu un rol secundar de servitoare, iar la final am ajuns să joc un rol principal de Doamnă ministru. Mulțumesc doamnei professor-coordonator Mihaela Muntean, precum și celorlalți colegi de trupă, pentru timpul petrecut împreună, familiei  pentru susținere, dar și prietenilor și cunoscuților pentru încurajări!”, a adăugat „Miv” Vladu-Berneanțu, interpreta Coanei Jivka.
„Au fost emoții la începutul piesei, pentru că acum am debutat în teatru, însă, pe parcurs, acestea au dispărut. Am avut un sentiment de bucurie când am văzut că publicul se amuză la replicile noastre haioase și sper să continui în această trupă până la final”, a menționat tânăra artistă Carina Nistor.
Altfel, Trupa de Teatru „Masquerade” a Colegiului Naţional „Traian Doda” din Caransebeș, coordonată de prof. Mihaela Muntean, prezintă cu regularitate diverse piese publicului iubitor al artei dramatice încă din urmă cu mai bine de patru ani.
În repertoriul elevilor gugulani figurează reprezentaţii de succes ca: „Iată femeia pe care o iubesc” – o dramă după Camil Petrescu, „Gaițele”, de Alexandru Kirițescu, sau „Titanic Vals” și „Escu” de Tudor Mușatescu, precum și  o adaptare după „Revizorul”, de N.V. Gogol,  spectacol ce a obținut Marele Premiu în cadrul evenimentului teatral juvenil de amploare intitulat „Stage International Youth Theater Festival”, ediția a VIII-a, desfășurat anul trecut, la Cluj-Napoca.
Vasi POPESCU