Resfinţirea bisericii schitului Vărădia


Biserica monument istoric a schitului Vărădia a fost resfinţită de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, în duminica a XIII- a după Rusalii

Construită în anul 1754, în stilul barocului provincial, biserica monument istoric din parohia Văradia a deservit multă vreme ca biserică parohială. Intemperiile vremurilor au făcut ca o perioadă de timp în acest sfânt lăcaş să nu se mai oficieze sfintele slujbe.

Istoria şi siturile arheologice consemnează până astăzi existenţa unei vechi vetre monahale, pe ruinele vechii cetăţi Arcidava, în secolul XV.

În dorinţa de a redeschide vechea biserică din Vărădia, dar şi de a pune în valoare ruinele de pe Dealul Chiliilor, la iniţiativa părintelui protopop al Oraviţei Ion Văran, cu binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Dr. Laurenţiu Streza al Caransebeşului, actualmente mitropolitul Ardealului, în data de 6 iunie 2004, Consiliul Eparhial al Episcopiei Caransebeşului decidea reactivarea schitului de la Vărădia şi aducerea părintelui ieromonah Fanurie Jugariu ca egumen al aşezământului.

Deşi în nenumărate rânduri s-au făcut demersuri pentru ca Episcopia Caransebeşului să intre în proprietatea sitului arheologic, pentru a fi pus în valoare, până la această dată, demersurile nu s-au meterializat. Cu toate acestea, activitatea duhovnicească şi gospodărească la schitului Vărădia a sporit în jurul vechii biserici, care a intrat într-un proces amplu restaurare, prin purtarea de grijă a părintelui egumen.

În urma restaurării exteriorului bisericii, în duminica a XIII-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a săvârşit slujba de resfinţire a bisericii şi dumnezeiasca Liturghie într-un foişor special amenajat în curtea schitului.

„Am venit aici să desprăfuim negura vremii care s-a aşezat peste această localitate şi peste această mănăstire. Documentele dovedesc că la Vărădia a fost o mănăstire şi a funcţionat un oficiu protopopesc, de aceea este important ca şi noi astăzi să încercăm învierea vechilor tradiţii de aici. Până în prezent, părintele egumen a restaurat exteriorul bisericii şi a început lucrările la noul ansamblu monahal, însă nu am renunţat la demersurile de punere în valoare a ruinelor vechii mănăstiri din Dealul Chiliilor. Piatra cea din capul unghiului, de care aminteşte Mântuitorul Hristos în Sf. Evanghelie care s-a citit, a fost dintotdeauna Biserica, iar cine îndrăzneşte să cadă pe ea va fi sfărâmat şi spulberat, va fi cel peste care va cădea patima nepăsării faţă de odoarele bisericii”, a spus Preasfinţia Sa în cuvântul de învăţătură.

După oficierea slujbei de resfinţire a bisericii, Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, în cadrul căreia a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Cleopa Grigore, vieţiutor al schitului.

La slujbele oficiate au luat parte un număr mare de credincioşi, parte dintre ei împărtăşindu-se cu Sfintele Taine. Părintele egumen, ieromonahul Fanurie Jugariu, în cuvântul de mulţumire, a adresat un gând de recunoştinţă credincioşilor prezenţi, dar şi pelerinilor care se închină la schitul de la Vărădia făcând milostenie şi sprijinind lucrările care, cu multă trudă, se împlinesc în această aşezare.

Arhid. Casian RUŞEŢ