La Caransebeş, iepuraşii au venit cu doi paşi înaintea lui Moş Nicolae


Timp de trei zile, la sfârşitul săptămânii trecute, Sala de Sport „Valeria Borza” a Şcolii cu Clasele I-VIII Nr. 8 din Caransebeş a găzduit prima ediţie a Expoziţiei de Păsări şi Animale Mici de Rasă „Euro-Banat”. La manifestare – organizată de Primăria municipiului Caransebeş, Asociaţia Crescătorilor de Iepuri şi Păsări de Rasă „Tibiscum” Banat şi Casa de Cultură „George Suru” – au participat 12 asociaţii de profil din Banat, precum şi din Serbia şi Ungaria, cu aproximativ 850 de exemplare din 99 de rase şi varietăţi de rase, dintre care 389 de porumbei, 217 găini, 10 alte păsări de curte şi 225 de iepuri.

Astfel, printre cei care s-au prezentat cu un număr mare de exemplare se numără Asociaţia Sportivă a Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici „Fauna” Lugoj, care a venit cu 43 de exponate de la 8 crescători, Asociaţia Crescătorilor de Păsări de Rasă şi Ornament şi Animale de Blană „Nako” Sânnicolau Mare – cu 130 de exponate de la 15 crescători, Asociaţia Crescătorilor de Porumbei şi Păsări de Curte Arad – 65 de exponate de la 9 crescători, Asociaţia Crescătorilor de Iepuri de Rasă „Tibiscum” Banat, cu 306 exponate de la 47 de crescători, Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici de Rasă Caraş-Severin, cu 103 exponate de la 8 crescători, Asociaţia Sportivă Columbofilă „Porumbelul 1929” Lugoj, 96 de exponate de la 13 crescători, şi Asociaţia Crescătorilor de Păsări de Curte şi Porumbei „Fauna Banatului” Timişoara – 55 de exponate de la 9 crescători.

În cuvântul de deschidere, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Iepuri şi Păsări de Rasă „Tibiscum” Banat, Liviu Vasile, le-a spus celor prezenţi că municipiul Caransebeş se simte onorat să găzduiască în premieră Expoziţia „Euro-Banat”. „Făcând un bilanţ al primului an de la înfiinţarea asociaţiei, vedem că avem înregistraţi 72 de membri crescători, iar numărul lor este în continuă creştere. În anul 2014, în Registrul genealogic al asociaţiei avem înregistraţi peste 1.000 de iepuri. Numai prin muncă multă şi vorbe cât mai puţine vom reuşi să fim printre cei mai buni”, a mai spus Liviu Vasile.

Suntem onoraţi că această expoziţie regională are loc la Caransebeş, aici, unde sunt foarte mulţi crescători, foarte mulţi pasionaţi de păsări şi de animale de rasă, oameni care deja au început să facă performanţă. Crescătorii de iepuri din Banat sunt catalogaţi la nivel naţional pe primele locuri, ceea ce înseamnă foarte mult pentru zona noastră. Suntem alături de aceşti crescători şi începând de anul viitor îi vom ajuta să organizeze aici un Campionat naţional, fiindcă aceşti crescători pot fi promotorii unor iniţiative private deosebite”, le-a spus primarul Marcel Vela celor prezenţi la eveniment.

După jurizare, locul I a fost obţinut de Asociaţia Crescătorilor de Iepuri şi Păsări de Rasă „Tibiscum” Banat din Caransebeş, cu un total de 26 de campioni – 8 porumbei, 6 păsări şi 12 iepuri, urmată de Asociaţia Crescătorilor de Păsări de Rasă şi Ornament şi Animale de Blană „Nako” Sânnicolau Mare, cu 14 campioni – 10 porumbei, o pasăre şi 3 iepuri, pe locul III situându-se la egalitate, cu 9 campioni, Asociaţia Crescătorilor de Păsări şi Animale Mici de Rasă Caraş-Severin – 3 porumbei, 5 păsări şi un iepure, şi Asociaţia Sportivă Columbofilă „Porumbelul 1929” Lugoj, cu 8 porumbei şi o pasăre.

Printre crescătorii din Caransebeş care au avut exemplare campioane se numără Gheorghe Irimia, la porumbei „Voiajor românesc de frumuseţe” şi la iepuri „Uriaş Alb German”, Ionel Suclea, de la Asociaţia „Tibiscum” Banat, la „Voiajor românesc de frumuseţe” – campion de colecţie, Bogdan Vasile – campion la „Marele Gerbec German – Thuringian”, Liviu Vasile, cu campion la „Marele Gerbec German – Alb”, Alin Deteşan, cu campioni la „Albastru Gri Vienez – Gri Vienez”, la „Toboşar German”, „Lahore”, la „Brahma”, la „Rândunele de Saxonia” şi „Gât Golaş de Transilvania”, Marius Niţu– la „Capucini”, Cornel Mateescu cu „Tremurător de Rostow”, Mihai Anton – la „Cochincina”, atât „Galben”, cât şi „Negru”, „Raţe Rounen” şi „Gâşte Toulouse”, Ştefan Păcurariu – la „Orpinghton”, Sorin Hamat – „Bantam”, Nelu Gherga – „Uriaş Gri German”, precum şi Nicuşor Cârţu din Obreja, la „Uriaş Albastru German”.

Expoziţia şi-a închis porţile duminică după-amiază, în toate cele trei zile cei care au dorit şi şi-au permis putând cumpăra o parte dintre exemplarele prezentate.

Ştefan ISAC