Marcel Vela invită la dialog pentru rezolvarea situaţiei Stadionului Municipal din Caransebeş



De câteva zile, în mediul online circulă o serie de postări referitoare la Stadionul din Parcul Teiuş al Caransebeşului, tonul fiind dat de cunoscutul alpinist Cornel Galescu, actualul şef al Serviciului Judţean Salvamont Caraş-Severin. Pe fir – dacă se poate spune aşa –, a intrat şi Alexandru Silvăşan, preşedintele asociaţiei sportive care deţine stadionul, el răspunzându-i lui Coco Galescu, care a inţiat o petiţie online intitulată „Ne vrem stadionul înapoi!”.
Cunoscând situaţia, pentru că, în calitate de primar al municipiului, s-a ocupat, la vremea aceea, de reabilitarea acestei baze sportive, senatorul Marcel Vela şi-a expimat, la rândul lui, un punct de vedere pe care îl redăm în continuare.
„Am urmărit cu atenție inițiativa domnului Coco Galescu de a demara o Petiție on-line pentru recuperarea Stadionului Municipal din Caransebeș, «revendicat de unii pseudoproprietari», pe care am semnat-o şi ca simplu cetățean, pentru că este domeniul public al orașului conform unei Hotărâri de Consiliu Local, ca senator pentru că este un interes comunitar pentru sport, precum și datorită istoriei sale reale, care a început cu proprietatea publică a Parcului Teiuș, cu ce întreprinderi l-au construit, când, de ce, cum şi cine l-a finanțat…
Nu vreau să discut despre cine îl revendică acum și ce «merite» ar avea, de ce s-a pierdut procesul de către Primărie, sau ce driblinguri juridice s-au folosit în acest demers patrimonial.
Am mai semnat petiția și ca fost primar revoltat, când am auzit că se interzice accesul copiilor pe acest stadion, pentru că alături de Consiliul Local și echipa de la SPIR, împreună și cu mulți caransebeșeni care au susținut sportul, am reușit să schimbăm o bază sportivă părăsită, dintr-o ruină năpădită de buruieni, cu gard de sârmă ghimpată și prăbușită la propriu, într-un stadion modern, cu împrejmuirea, intrarea în stadion scaunele și lojile noi, cu terenuri, parcări, căi de acces, piste, vestiare, dușuri, rețele de apa caldă, încălzire şi tribune… toate reabilitate și modernizate în folosul întregului municipiu.
Doar așa am reușit să-l omologăm la FRF pentru desfășurarea meciurilor din Liga a II-a de fotbal, fiind util pentru toți juniorii și sportivii din oraș, inclusiv pentru atleții și campionii de la Clubul Sportiv Școlar.
Am văzut, însă, că această dezbatere legată de stadion a trecut la alt nivel, cu replici incorecte și acuze la adresa lui Coco, după ce și presa județeană a preluat știrea:

https://caon.ro/sa-lasi-un-oras-fara-stadion-e-o…/2404001/ https://caon.ro/silvasan-il-contrazice-pe-coco…/2404111/
Ca să clarific unele lucruri pentru istoria recentă, nu vin acum cu dezbateri, jigniri sau evaluări pentru nimeni, deoarece nici nu este cazul și nici nu este un duel între două persoane. Este cu adevărat o problemă de interes public, gravă pentru viitorul municipiului Caransebeș.
Atașez mai jos câteva fotografii din arhiva personală pentru a exprima realitatea și adevărul cu privire la afirmația că la stadionul din Teiuș nu s-ar fi făcut nimic, iar unii se declară mai nou stăpâni pe Asociaţia Sportivă Municipală și indirect pe Stadionul Municipal.
Iar acum, într-un demers de neînțeles, aceștia folosesc lacăte în loc de flori și cer despăgubiri în loc de aprecieri!
Sper ca ele să ajute la salvarea stadionului municipal din Caransebeș, deoarece se observă toate investițiile și cum acesta a renăscut din propria cenușă.
Atașez mai jos imaginile cât o mie de cuvinte, ca simple argumente contrare afirmaţiilor nefondate și acuzaţiilor subtile din articol la adresa domnului Galescu.
În același timp, rog, cu pace și bunăvoire, ca asociația să doneze urgent stadionul Primăriei Caransebeș, să închidă această pagină urâtă care nu le face cinste, și nu să ceară despăgubiri orașului.
De ce doresc unii ca să fie rău și să nu fie bine, este acum mai greu de înțeles… Dar probabil vom afla.
Dacă primăria ar cere bani acestei asociații pe toate investițiile, sume actualizate la prezent, tot la un blocaj juridic se va ajunge. Sau dacă ar veni în instanță şi cu alte probe despre istoria reală a stadionului, procesul va fi de lungă durată, iar nici un consilier local nu cred că va fi de acord să voteze vreo sumă de bani ca despăgubiri unei asociaţii sportive care este o entitate non-profit.
Dar așa… pierd sportivii și orașul, inclusiv membrii asociației, iar nimeni nu va câştiga nimic!
Din aceste motive, sugerez un dialog între toate părțile, în pace și bunăvoire, cu revenirea stadionului în domeniul public, cu gesturi civice frumoase, finalizate cu eroi şi cu aplauze!
Să fie bine… ca să nu fie rău!”, a scris Marcel Vela pe pagina sa de socializare.
Bogdan NAUM