Consfătuirea semestrială a profesorilor de Religie în Episcopia Caransebeşului


Vineri, 21 ianuarie, în sala „Elie Miron Cristea” a Centrului eparhial a avut loc consfătuirea semestrială a profesorilor de Religie din Episcopia Caransebeşului. La consfătuirea prezidată de Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, au participat 117 profesori de Religie din judeţul Caraş-Severin. În debutul întâlnirii, părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului, a arătat importanţa întâlnirilor periodice dintre profesorii de Religie şi reprezentanţii Centrului eparhial, acest lucru ducând la o mai bună informare a profesorilor din eparhie şi la cunoaşterea mai atentă a activităţilor acestora.

S-a vorbit şi despre proiectele catehetice ale parohiilor şi s-a amintit de importanţa susţinerii acestora şi de către şcoli, prin profesorii de Religie. Părintele Daniel Alic a arătat că „Proiectele catehetice ale Patriarhiei Române trebuie să fie o prioritate pastorală şi misionară nu numai pentru preoţi, ci şi pentru profesorii de Religie. Fără sprijin reciproc, toate iniţiativele Patriarhiei Române sau ale Episcopiei Caransebeşului sunt îngreunate sau, uneori, lipsite de izbândă”.

Ţinând cont de faptul că anul 2011 a fost proclamat în Patriarhia Română ca „Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii”, la întâlnire s-a citit Hotărârea Sfântului Sinod 4712, din 15 iulie 2010, hotărâre în care se arată programul-cadru pentru realizarea, în anul 2011, a proiectului religios-duhovnicesc, cultural-editorialistic şi mediatic, intitulat „2011 – Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română”, elaborat de Cancelaria Sfântului Sinod, cu aprobarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

În continuare părintele profesor Sorin Oţelariu, înspector şcolar de specialitate pentru disciplina Religie, a precizat faptul că urmează un calendar bogat în activităţi devenite tradiţionale: faza locală şi judeţeană a Olimpiadei de Religie, Simpozionul european „Didactica”, în cadrul căruia au loc două concursuri naţionale aflate la ediţia a IV-a: „Arta luminii” – pentru creaţii de artă plastică, şi „Întruparea Cuvântului” – pentru creaţii literare. De asemenea, părintele inspector a prezentat statutul orei de Religie în noua Lege a învăţământului, îndemnând profesorii de Religie care îţi desfăşoară activitatea în şcolile şi liceele judeţului Caraş-Severin să îşi îmbunătăţească continuu metodele şi cunoştinţele pedagogice, pentru a-şi îndeplini cu succes misiunea cu care au fost învestiţi de către Biserică.

În continuare, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a îndemnat profesorii de Religie la intensificarea activităţilor cu elevii şi o mai bună colaborare între profesorii de Religie şi preoţi. „Din păcate – a afirmat Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian –, în şcolile eparhiei sunt şi probleme de comunicare şi alte neajunsuri ale învăţământului religios. Credem şi nădăjduim că eforturile noastre comune vor îndrepta aceste situaţii. În primul rând, trebuie îmbunătăţită frecvenţa elevilor la slujbele Bisericii, iar profesorii de Religie să fie conştienţi de misiunea lor, prin implicare nu numai în actul didactic şi activităţi şcolare, ci şi în activităţi extraşcolare legate de viaţa parohială”.

La finalul întâlnirii s-a distribuit broşura „Apostolat educaţional. Ora de Religie – cunoaştere şi devenire spirituală”, broşură tipărită de Patriarhia Română, cu sprijinul Guvernului României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, oferită gratuit profesorilor din Patriarhia Română, preoţilor, directorilor de şcoli şi altor persoane implicate în activităţile educaţionale din Patriarhia Română.

Pagină coordonată de Pr. Alin-Vasile CÂMPEAN

Episcopia Caransebeşului