Marcel Ciolacu şi Sorin Grindeanu au oprit „la semnal”, la Caransebeş



În prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu şi a ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, vineri, 15 decembrie, în Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului Caransebeş a avut loc semnarea contractului de modernizare a infrastructurii feroviare, în valoare de 1,34 miliarde de lei, fără TVA, pentru Lotul 1 Caransebeş – Lugoj, pe o distanţă de 39,5 km, aferent obiectivului „Modernizarea liniei CF Caransebeș – Timișoara – Aradˮ, finanțat cu fonduri nerambursabile prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta 4 – Transport sustenabil. Astfel, în acest moment, toate cele patru loturi de la Caransebeș la Arad au contractele semnate.
Documentul a fost semnat de Ion Alexandru Simu, director general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, și de Gabriel Stanciu, din partea SC Alstom Transport SA, ca reprezentant al Asocierii RailWorks.
„Este un moment istoric pentru Primăria municipiului Caransebeş, într-o sală istorică, Aula «1 Decembrie 1918», care găzduieşte un astfel de eveniment, cum nu cred că a mai avut loc pe aceste meleaguri. Mulţumesc domnului premier şi domnului ministru al Transporturilor şi Infrastructurii pentru că au ales Primăria municipiului Caransebeş, nici nu cred că se putea altfel, vă mulţumesc dumneavoastră, pentru prezenţa numeroasă, şi vă felicit pentru această importantă realizare pentru România, dar şi pentru comunitatea noastră din Caransebeş”, a spus primarul Felix Borcean, în calitate de gazdă a acestui eveniment.
Premierul Marcel Ciolacu a apreciat în mod deosebit arhitectura Primăriei, poate cea mai frumoasă din Banat, după spusele sale, şi şi-a exprimat speranţa că, împreună cu administraţia locală, se vor găsi resursele financiare, poate din fonduri europene, pentru modernizarea totală a acestui edificiu.
„Întotdeauna când vorbim despre Ministerul Transporturilor, vorbim despre autostrăzi, fiindcă, de 30 de ani, noi, politicienii, promitem autostrăzi. Se pare că de această dată vom avea şi autostrăzi, fiindcă reţin că, împreună cu dl Grindeanu, am atins primii 1.000 de kilometri din planul pe care şi l-a făcut singur. Ministerul Transporturilor înseamnă însă mult mai mult, înseamnă şi modernizarea căilor ferate. Logistic, o ţară nu se poate dezvolta numai rutier, o atenţie deosebită trebuie acordată şi modernizării căilor ferate, şi, aici, ca şi la CNAIR, are o echipă foarte bună şi, din câte ştiu eu, din PNRR, cu alte cuvinte până în anul 2026, sunt peste 950 de kilometri de cale ferată în modernizare prin acest program, deci numai bani europeni, şi, tot din câte cunosc eu, în zilele următoare domnul ministru urmează să semneze ultimele contractări pentru aceşti 950 de kilometri”, a mai spus premierul României.
„Vreau să-i felicit pe cei de la CFR pentru faptul că, practic, au terminat toată perioada, sau faza de contractare din PNRR, ceea ce este un lucru foarte important. Acum, aş vrea să mai spun că, pentru gugulani, în primul rând se va lansa, undeva în ianuarie-februarie, şi continuarea spre Craiova a celor şase loturi de cale ferată, astfel încât traseul de la Bucureşti până la ieşirea la Curtici să fie complet modernizat şi să se poată circula cu aproximativ 160 km/h”, le-a transmis celor prezenţi şi ministrul Sorin Grindeanu.
Durata contractului este de 42 de luni, din care 6 luni pentru elaborarea proiectului tehnic și 36 de luni pentru execuția lucrărilor.
Acest contract include dublarea liniei de cale ferată pe o lungime de 31,6 km din totalul de 39,5 km (restul de 7,8 km este deja cale ferată dublă), modernizarea a patru stații, construirea a două noi halte pentru călători, reabilitarea a 12 poduri, construirea unui pasaj nou la intrarea în Lugoj, automatizarea a 12 treceri la nivel cu calea ferată, precum şi montarea a 5,4 km de panouri fonoabsorbante.
Bogdan NAUM