Liviu Groza rămâne fără stradă


În şedinţa de vineri, 29 iunie, consilierii locali caransebeşeni au discutat pe marginea proiectului de hotărâre privind atribuirea sau schimbarea denumirii unor străzi din municipiu. Astfel, în zona unde se va extinde cartierul de locuinţe de la Jupa, o stradă ar fi urmat să poarte denumirea de „Carmen Sylva”, în Carbonifera Veche o altă stradă ar fi trebuit să se numească „Grănicerilor”, iar Str. Poiana să poarte numele regretatului istoric caransebeşean Liviu Groza.

În expunerea de motive ataşată proiectului de hotărâre se arată că „Graniţa militară de la Caransebeş o găsim în relaţie cu apariţia, în 1522, a Confiniului Militar/Graniţei Militare ca organizaţie militară la limita teritorială a Croaţiei şi Bosniei, extins ulterior şi în alte regiuni, pentru ca în 1764-1769 să se formeze un cordon împotriva atacurilor turcilor. Într-un asemenea teritoriu a fost inclus şi Regimentul Confiniar Româno-Bănăţean Nr. 13, la Caransebeş fiind instituit, în 1768, primul Batalion grăniceresc. (…) În perioada administraţiei militare, Caransebeşul a deţinut statut de Comună grănicerească, în cadrul unei circumscripţii de companie. (…) Un aspect foarte important este că în 1823 este înfiinţat Comandamentul de brigadă din Caransebeş, autoritate de rang superior regimentelor şi comunităţilor militare, în directa subordine a Comandamentului militar Timişoara”.

În ceea ce-l priveşte pe Liviu Groza, în document se arată că acesta era „specializat în istoria militară, Cetăţean de onoare al municipiului Caransebeş, care, prin cele 56 de cărţi, s-a consacrat ca principal istoric al oraşului. (…) De asemenea, a ţinut peste 1.000 de expuneri în cadrul unor simpozioane şi conferinţe, şi a avut numeroase apariţii la radio şi televiziune”.

În aceeaşi expunere de motive se găseşte şi răspunsul la întrebarea consilierului Gavrilă Ardelean, „Cine a fost Carmen Sylva şi ce a făcut ea pentru Caransebeş?”. „Carmen Sylva este pseudonimul literar al reginei Elisabeta a României, nume complet Elisabeth Pauline Ottilie zu Wied (1843, Neuwied, Germania – 1916, Curtea de Argeş, Regatul României). În 1869, principesa Elisabeta de Wied s-a căsătorit cu domnitorul Carol I al României, devenind prima regină a României”.

Nimic din toate acestea se pare că nu i-au impresionat pe consilierii social-democraţi, care, văzând că propunerea lor de a da numele istoricului Liviu Groza străzii care ar fi trebuit să poarte numele „Carmen Sylva”, iar „Poiana” să nu-şi schimbe denumirea, nu a fost acceptată, s-au abţinut de la vot, astfel că proiectul de hotărâre a fost respins. (B. Meteş)