Centru medical de permanență, la Soceni


O mai veche dorință a primarului comunei Ezeriş, Ioan Rusu, un Centru medical de permanenţă în localitatea Soceni, a fost în sfârșit pusă în practică. Unitatea sanitară este dotată cu toate cele necesare pentru a le oferi oamenilor din comuna Ezeriş, dar și celor din Scăiuş, Zorlencior, Apadia și Valeadeni, un act medical de calitate.

Centrul Medical de Permanenţă de la Soceni este dotat cu cameră de gardă pentru medici, două săli pentru consultaţii, oficiu, grupuri sanitare dotate cu duşuri, paturi de spital şi o încăpere pentru un punct farmaceutic, pentru care, deocamdată, nu s-a găsit farmacist. „Medicul de gardă stă de la ora 15 după-amiaza până a doua zi dimineaţa, la 8. În total, avem şase medici care asigură permanenţa în acest Centru. Sunt medici de familie din Reşiţa care lucrează în ture, iar în weekend şi de sărbătorile legale se lucrează non-stop. Medicii sunt plătiţi în baza contractului-cadru încheiat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate“, a spus Ioan Rusu.

Edilul comunei Ezeriș a mai declarat că deși mulţi primari nu ştiu acest lucru, legislaţia permite înfiinţarea unor astfel de Centre de urgenţă de către medicii de familie şi administraţiile locale. „Este însă nevoie de bunăvoinţa ambelor părţi, căci medicii de familie trebuie să se asocieze, iar primăria să îi sprijine financiar. Proiectul nostru a fost realizat şi datorită implicării directorului Direcţiei de Sănătate Publică a județului Caraş-Severin, dr. Dragoş Luca, căruia i-am explicat ceea ce doresc să fac, şi care mi-a îndrumat paşii“, a mai spus Ioan Rusu.

Pentru construirea Centrului Medical de Permanenţă, Primăria Ezeriș a alocat suma de 550.000 de lei, iar mare parte din echipamentele medicale au fost primite ca donaţie. Edilul a mai declarat că speră să aducă în comună şi un medic stomatolog.

Mădălina DOMAN