Lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, la vedere!


În Monitorul Oficial al României Nr. 49 din 18 ianuarie 2018 a fost publicată Legea Nr. 28/2018 pentru completarea Legii Nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, care impune afişarea unor panouri de înştiinţare asupra clădirilor şi spaţiilor publice din categoria comerţ, cultură şi turism, care nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu.

În acest sens, beneficiarii acestor construcţii publice au obligaţia să realizeze şi să amplaseze în dreptul intrărilor panouri de înştiinţare, tipărite cu litere de tipar cu dimensiuni de minimum 2,5 cm, de culoare roşie, pe fundal alb, având conţinutul: „Acest spaţiu funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu”. Nemarcarea corespunzătoare a acestor tipuri de obiective atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amendă în cuantum de până la 5.000 de lei, potrivit art. 44/III/k din Legea 307/2006, se arată într-un comunicat de presă emis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin.

Construcţiile publice care vor trebui să afişeze panourile de înştiinţare fac parte din cele care reunesc un număr mare de utilizatori şi pentru care sunt necesare măsuri sporite de siguranţă pentru prevenirea incendiilor.

Această obligație vizează categoriile de construcții, cu următoarele destinații și funcțiuni: clădiri ori spații amenajate în clădiri cu destinația de comerț – baruri, cluburi, discoteci, restaurante, centre comerciale, magazine, supermagazine și hipermagazine; clădiri ori spații amenajate în clădiri cu destinația de cultură – teatre, cinematografe, săli polivalente, săli de spectacole sau altele asemenea, destinate sau deschise participării publicului; clădiri ori spații amenajate în clădiri cu destinația de turism – hoteluri, moteluri, hosteluri, vile turistice, cabane turistice, pensiuni, apartamente și camere de închiriat în regim hotelier.

Mădălina DOMAN