Avizele I.S.U. incendiază bugetul Caransebeşului


Consilierii locali caransebeşeni s-au întrunit marţi, 17 iulie, în şedinţă extraordinară, pe ordinea de zi a acesteia figurând dezbaterea a trei proiecte de hotărâre. După alegerea, pentru o perioadă de trei luni, a noului preşedinte de şedinţă, aceasta fiind Emanuela Crăciunescu, de la PNL, care a înlocuit-o pe social-democrata Codruţa Cristescu, aleşii municipali au aprobat cu unanimitate de voturi două puncte importante – cele privind proiectul „Eficientizarea energetică a Colegiului Național «Traian Doda», Corp B“, precum şi „Creșterea eficienței energetice la Spitalul Contagioase și TBC”, în vederea finanţării acestora în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operaţiunea B – Clădiri publice, apel dedicat sprijinirii obiectivelor SUERD.

În cazul primului obiectiv, valoarea totală a investiţiei este de 4.043.908 lei (inclusiv TVA), contribuţia de la bugetul local, reprezentând achitarea tuturor chletuielilor neeligibile şi cota de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, fiind de 66.095 de lei (inclusiv TVA). La proiectul care vizează Spitalul Contagioase şi TBC, valoarea totală a investiţiei este de 3.661.879 de lei, contribuţia proprie a municipalităţii ridicându-se la 54.858 de lei. În ambele cazuri, administraţia locală se angajează să suporte cheltuielile de întreţinere, reparaţii şi gestionare a instituţiilor pe o perioadă de cel puţin cinci ani de la data la care acestea sunt date în exploatare.

După şedinţă, primarul Felix Borcean a declarat că în momentul de faţă se află în faza avizării un alt proiect important, respectiv amenajarea ruinelor Bisericii medievale din Centrul civic.

Revenind la cele două proiecte adoptate în şedinţa de marţi, edilul municipiului a ţinut să precizeze că acestea ridică o problemă administraţiei locale, cea legată de Avizele I.S.U. „Acestea sunt costisitoare, ele nefiind eligibile pe fonduri europene şi, prin urmare, cad în sarcina Primăriei. În cazul Colegiului Naţional «Traian Doda» suma se ridică la 1,5 milioane de lei, iar pentru Spitalul Contagioase şi TBC la 1,1 milioane, în total 2,6 milioane de lei (este vorba de costul întocmirii acestor documentaţii, bani care nu ajung la I.S.U. „Semenic” Caraş-Severin – n.r.). Ambele instituţii au funcţionat până în prezent fără nicio problemă, iar cuantumul avizelor ne încurcă foarte tare. Sunt sume extrem de mari, care, dacă ar fi să intrăm în legalitate cu toate clădirile din oraş, ar însemna un cost extraordinar şi ar depăşi, poate, bugetul de investiţii pe doi sau trei ani”, a mai spus Felix Borcean.

Sonia BERGER