,,Leonardo”, la bilanţ


Recent, la Grupul Şcolar de Transporturi Auto din Caransebeş a fost prezentat bilanţul celor cinci proiecte ,,Leonardo”, prin intermediul cărora, în 2009 şi 2010, grupe de câte 15 elevi au participat la stagii de pregătire profesională în Polonia şi Germania. Ei au asistat la metode de predare moderne şi şi-au însuşit un volum mare de informaţii. Toţi tinerii participanţi la aceste stagii au primit Certificate Europass Mobility, documente utilizate şi recunoscute pe întreg teritoriul Europei, având, în felul acesta, şansa de a profesa în ţări cu economii dezvoltate. (C. Senco)

La Grupul Şcolar de Transporturi Auto din Caransebeş a fost prezentat zilele trecute bilanţul celor cinci proiecte „Leonardo”, prin intermediul cărora, în 2009 şi 2010, grupe de 15 elevi au participat la stagii de pregătire profesională de câte o lună în Polonia şi Germania. „Elevii noştri s-au descurcat excelent şi au făcut o impresie deosebită cadrelor şi elevilor cu care am colaborat. De asemenea, trebuie precizat că tinerii noştri au avut şansa de a asista la metode moderne de predare şi şi-au însuşit un volum mare de informaţii menite să întregească activitatea lor profesională”, ne-a declarat prof. Dinu Poiană, responsabil de proiect.

Tinerii de la Grupul Şcolar Auto au avut şansa să participe la proiectele „Instruire practică avansată-pentru elvii români în sectorul mecanică auto din Germania”, care s-a adresat elevilor de la clasele de „Electrician electronist auto”, „Punţi către succes în profesie pentru mecanici auto prin plasament transnaţional”, „Instruire practică în Germania, în instalaţii electrice, pentru elevi din Caransebeş”, „Stagiu de practică în Germania, în mecanică auto, pentru elevi din Caransebeş” şi cel intitulat „Stagiu de practică în Germania, în electrotehnică, pentru elevi din Caransebeş”.

„Toţi au avut multe lucruri de învăţat, dar au avut posibilitatea de a lua cunoştinţă şi cu obiceiurile, cultura şi tehnica deosebită la care s-a ajuns în străinătate. Mai mult, ei au acum şansa chiar să profeseze în ţări dezvoltate”, ne-a declarat prof. Petre Preda, responsabil de proiect. Toţi elevii participanţi la stagiile de pregătire au primit Certificate Europass Mobility, documente care atestă competenţele dobândite, certificate utilizate şi recunoscute pe tot teritoriul Europei.

Pentru anul şcolar 2010-2011, Grupul Şcolar Transporturi Auto a primit aprobare pentru finanţarea a încă două proiecte. Este vorba despre proiectul „Stagiu de practică în Germania, în mecanică auto, pentru elevi din Caransebeş” şi cel intitulat „Stagiu de practică în Germania, în electrotehnică, pentru elevi din Caransebeş”. Finanţarea pentru fiecare dintre cele şapte proiecte este suportată din fonduri europene şi se ridică la sume cuprinse între 50.000 şi 80.000 de euro, bani din care sunt acoperite cheltuielile cu deplasarea, instruirea, masa şi cazarea participanţilor.

Carmen SENCO