În Caraş-Severin, s-a triplat numărul cererilor de pensionare anticipată!


În luna mai, Casele de pensii din toată ţara au fost luate cu asalt de cetăţeni, atât de către cei din sectorul de stat, cât şi din cel privat, care şi-au depus dosarele pentru pensionare anticipată. În faţa ameninţărilor cu tăierea salariilor cu 25 la sută şi cu noua Lege a pensiilor, oamenii preferă să se pensioneze înainte de a împlini vârsta legală. În Caraş-Severin, numărul cererilor de pensionare anticipată s-a triplat. Mai exact, în luna aprilie au fost depuse 33 de dosare, dintre care 14 pentru pensie anticipată şi 19 pentru pensie anticipată parţial. Luna trecută s-au înregistrat la Casa Judeţeană de Pensii 126 de cereri, respectiv 48 de pensie anticipată şi 78 pentru pensie anticipată parţial. Acesta este, de fapt, cel mai mare număr de dosare depuse într-o singură lună, din ianuarie 2008 până acum. În primele zile ale lunii iunie au mai fost depuse alte cinci cereri. Solicitările de pensionare anticipată se depun cu 30 de zile înainte de îndeplinirea condiţiilor de pensionare. Vârsta minimă la care se poate cere pensionarea anticipată în acest moment este de 55 de ani la femei şi de 60 de ani la bărbaţi.

Ameninţaţi cu diminuări salariale ori reduceri de personal, solicitanţii susţin că, dacă ar aştepta să iasă de drept la pensie, ar încasa lunar doar câteva sute de lei, după ani de zile de muncă la Stat. ,,În condiţiile actuale, şi cum se aude de la Guvern că ne diminuează toate sporurile, am hotărât că, decât să ies cu o pensie de 600-700 de lei în 2012, mai bine pensie anticipată. Chiar dacă voi suporta penalităţile de rigoare, oricum o să am o pensie, cred eu, mai bună decât retribuţia sau salariul pe care îl vom primi în continuare”, a declarat Marian M., unul dintre cei care şi-a depus dosarul pentru pensie anticipată.

Guvernul a anunţat interzicerea pensionării anticipate începând cu 1 iunie pe timp de cel puţin şase luni, până la intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor, şi a decis reducerea cu 15 la sută a tuturor prestaţiilor sociale. Actul normativ va intra în vigoare abia odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial.

Carmen SENCO