Lectură şi ceai la Caransebeş


ana-barton

Elevi ai Colegiului Naţional „C.D. Loga” din Caransebeş, în parteneriat cu membri ai Centrului de voluntariat „Alexandra Florea” şi tineri ai Organizaţiei de tineret a Episcopiei Caransebeşului, s-au reunit şi au pus baza unui eveniment cultural de mult aşteptat în municipiu, o întâlnire a cetăţenilor cu literatura de calitate, manifestare ce se doreşte a fi lunară, permanentă.

Astfel, sâmbătă, 26 noiembrie, timp de trei ore pline, la subsolul Catedralei Episcopale din Caransebeş, a avut loc prima ediţie a Clubului de lectură „Fărâmituri de lectură cu ceai”. Invitatul special al evenimentului a fost scriitoarea Ana Barton, care a ales Caransebeşul pentru lansarea ultimei sale cărţi, proaspăt ieşită de sub tiparul Editurii Humanitas.

Andreea, Dan şi Adriana, elevii Colegiului Naţional „C. D. Loga”, au citit pasaje din primele trei cărţi ale autoarei, „Mamifer”, „Jurământ de rătăcire” şi „Prospect de femeie”, scriitoarea a lecturat din „Pervazul lui Dumnezeu”, cartea care a adus-o la Caransebeş, iar mai apoi a intrat în dialog cu cititorii de toate vârstele. Fiecare participant la Clubul de lectură a luat din Ana Barton atât cât a avut nevoie,  autografe, fotografii, impresii de cititor, crâmpeie de viaţă, frământări de femeie şi mamă, taine de scriitor. Toate acestea au descoperit în faţa publicului caransebeşean un om frumos, cu care poţi să stai de vorbă la nesfârşit, un om-carte.

Tinerii citesc. Sunt din ce în ce mai mulţi cei care se apleacă asupra cărţilor, nu doar cele impuse de programa şcolară, şi acest fapt este îmbucurător. Clubul căruia i s-au pus bazele acum, „la o cană cu ceai”, îi va strânge pe aceşti cititori de mai multe ori pe lună, pentru a prinde „gustul fin al literaturii de calitate”, aşa cum a spus în deschiderea serii prof. Sanda Bistrian, gazda evenimentului. Împreună cu co-organizatoarea Clubului, prof. Isabella Ghera, şi partenerii de proiect, vor face ca fiecare întâlnire cu lectura să fie „o oază de normalitate într-o viaţă ce trece alert pe lângă noi”. Aşa cum şi scriitoarea Ana Barton a spus-o, cărţile trebuie să fie căpătâiul tuturor lucrurilor, deschizătoare de minţi. Caransebeşul are tineri talentaţi în multe domenii, au fost deja cernuţi matematicienii, muzicienii, pictorii, e rândul celor care scriu, iar cei care au acest talent, al cuvântului în vârful peniţei, mai întâi trebuie să citească, să citească mult, diversificat, fără a face însă rabat la calitate.

Mădălina DOMAN