Porumbel de 10.000 de euro, cumpărat la Caransebeş!


jucator-siberian-2

Asociația Crescătorilor de Iepuri și Păsări de rasă „Tibiscum” Banat, în colaborare cu Primăria Caransebeș şi sub egida Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei, Păsări și Animale Mici de Rasă din România, a organizat, în perioada 2-4 decembrie, Expoziţia Naţională a României, o manifestare la care au participat peste 3.000 de păsări și animale, multe dintre acestea fiind exemplare campioane europene şi naţionale. Concursul s-a desfăşurat în Sala de sport „Valeria Borza” de la Școala cu clasele I-VIII Nr. 8, unde au fost expuse 800 de păsări de curte, dar și papagali, peruși, porcușori de Guineea, fazani, rațe Mandarine şi alte păsări exotice, precum şi în Sala de sport a Liceului Tehnologic „Decebal”, aici putând fi admiraţi cei peste 650 de iepuri din 36 de rase și peste 1.400 de porumbei din 91 de rase.

Unul dintre momentele de mare interes l-a constituit cumpărarea, de către Ahmed Alalawi, din Dubai, a unui porumbel din rasa Jucător Siberian, pe care împătimitul de înaripate i-a dat proprietarului, Constantin Raicu, din Ploieşti, nu mai puţin decât… 10.000 de euro!

Pe lângă invitaţi din Bulgaria, Serbia şi Ungaria, în prima zi a expoziţiei a fost prezent la Caransebeş şi vicepreşedintele Asociaţiei europene de profil, maghiarul Istvan Rohringer.

„Este pentru prima dată când în Caransebeș s-a organizat o expoziție de asemenea anvergură. Premiile au fost pe măsura animalelor, dar au constat în cupe, mai mult onorifice, pentru crescători, deoarece, pentru ei, aceasta fiind o pasiune, important a fost rezultatul”, a spus Ion-Liviu Vasile, președintele Asociației „Tibiscum” Banat.

Printre caransebeşenii premiaţi la acest concurs s-au numărat Mihai Anton – păsări de curte, Dario Văluşescu – iepuri, Adrian Erimescu, tot la iepuri, Bogdan Vasile – porumbei şi iepuri, Maria-Anesia Rusnac – Campion iepuri, Stelian Dumangiu – Campion porumbei, şi Werler Kosztler – Campion palmipede (raţe).

În zilele de sâmbătă și duminică, în fața Sălii Polivalente „Victoria”, din cartierul Pipirig, a avut loc și un târg cu vânzare, în care cei interesaţi au putut cumpăra din exemplarele expuse.

Pe lângă organizatori, s-a mai implicat în această manifestare, fiind unul dintre principalii ei sponsori, şi omul de afaceri Gheorghe Irimia, administratorul Restaurantului „Mioriţa” din Caransebeş.

Bogdan NAUM