Lansare de carte la A.N.C.M.R.R. Caransebeş


Joi, 25 septembrie, în cadrul Adunării Generale a Filialei „G-ral Ioan Dragalina” a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere Caransebeş, al cărei preşedinte este col. sing. (r) Modest Ududec, a avut loc lansarea cărţii intitulate „Regimentul 18 Mecanizat «Ecaterina Teodoroiu» 1880-2002”, apărută recent în seria „Restituiri”, la Editura „Mirton” din Timişoara, sub semnăturile col. (r) Andrei Ghidarcea şi col. (r) Iosif Andronescu (Zipcsek), membri ai filialei noastre.

Prezentarea cărţii a fost făcută de col. (r) Şerban Vlăjiucă, care a arătat că în cuprinsul celor 280 de pagini ale cărţii autorii au adus la lumină atât faptele eroice săvârşite de ostaşii regimentului în Primul şi al Doilea Război Mondial, cât şi intensa activitate instructiv-educativă desfăşurată de cadrele regimentului în perioadele de pace, de la înfiinţare, în anul 1880, până la desfiinţarea sa, în 2002.

Cartea, bogat argumentată cu documente şi schiţe lăsate de unii foşti ofiţeri din regiment, prezintă luptele purtate de ostaşii şi ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii acestei brave Unităţi militare, în Defileul Jiului, la Mărăşti, pe Frontul de Est, apoi împotriva hitleriştilor, pentru eliberarea Transilvaniei, ajungând până la Carei şi apoi pe teritoriul Ungariei şi Cehoslovaciei.

Cadrele în rezervă şi în retragere provenite din această Unitate de elită a Armatei Române prezente la adunare şi-au putut găsi în această carte mândria că au făcut parte din ea, într-o perioadă a vieţii lor, şi o frumoasă amintire despre locul de muncă unde au servit Patria cu onoare şi devotament.

Mr. (r) Virgil NESTERIUC

Secretar al Biroului Permanent