Asalt la… bicicletă în Ţara Gugulanilor


Un număr neaşteptat de mare de sportivi ciclişti, profesionişti şi amatori, din ţară şi străinătate, au participat, în zilele de 25 şi 26 iunie, la Maratonul Ţării Gugulanilor – MTB Ursus Arctos Ţarcu, concurs desfăşurat pe mai multe probe, destinat iubitorilor de mountainbike, ce a avut ca punct de plecare staţiunea Poiana Mărului.

Proba de Maraton, pe un traseu de peste 70 km şi aproximativ 2.500 m diferenţă de nivel, a constituit, de altfel, şi cea mai dificilă probă şi s-a desfăşurat pe traseul Poiana Mărului-Şaua Jigorii-Cuntu-Vârciorova-Borlova-Muntele Mic-Poiana Mărului. Proba de Race, una de dificultate medie, accesibilă majorităţii bikerilor, a urmat traseul Poiana Mărului-Şaua Jigorii-Cuntu-Valea Craiului-Poiana Mărului. Proba Discovery a presupus străbaterea traseului Poiana Mărului-Cuntu-Muntele Mic şi retur. De asemenea, un alt traseu s-a adresat copiilor sub 14 ani, care s-au întrecut gratuit în minicurse la (Lupişori şi Ursuleţi, în Poiana Mărului şi Vârciorova). La start s-au aliniat 312 concurenţi.

La proba Maraton, cu un timp de 4 ore şi 45 de minute, la categoria Elite, primul loc a fost ocupat de Lucian Logigan din Sibiu, iar la categoria 30-39 de ani, câştigător a fost Marius Ionaşcu din Galaţi, legitimat la clubul DHS Tibiscus din Timişoara.

La proba Race, pe o distanţă de 50 de km, cu un timp de 3 ore şi 5 minute, la categoria destinată bicicliştilor de peste 40 de ani, pe primul loc s-a clasat Francisc Saroşi din Sibiu, iar la categoria 30-39 de ani, locul I i-a revenit lui Fabian Gândilă, tot din Sibiu. La juniori, locul I a fost ocupat de reşiţeanul Sergiu Paraschiv, legitimat la Cluj-Napoca.

În proba Discovery, cu un traseu de 30 de km, la juniori, primul loc i-a revenit lui Cosmin Crăciun de la DHS Tibiscus Timişoara, cu timpul de o oră şi jumătate, iar la seniori locul I a fost ocupat de Ionuţ Siling din Timişoara, acesta nefiind un sportiv de performanţă legitimat la vreun club.

Concursul nu a fost lipsit nici de incidente şi accidentări, produse în special la coborâre, pe ultimii 8 km de parcurs. La un moment dat, a fost nevoie de intervenţia Ambulanţei, pentru transportarea la Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş a unui ciclist suspect de fisură de claviculă. Unui concurent i s-a rupt practic şaua, şi aşa a trecut linia de sosire, ocupând locul II. Unii participanţi la Maraton s-au plâns că o parte dintre marcaje nu erau tocmai vizibile, drept pentru care chiar câştigătorul cursei a făcut cale întoarsă câţiva kilometri.

Premierea câştigătorilor a avut loc duminică. Concursul de mountainbike a fost organizat de Asociaţia ,,Altitudine”, Filiala Banat,  Primăria municipiului Caransebeş  şi firma Bădină Bădină, împreună cu  cluburile ,,Tibiscus” Timişoara, ,,Bike Attack” Reşiţa, ,,Concordia” Lugoj şi Club Montan Caransebeş, cu ajutorul Direcţiei pentru Tineret şi Sport Caraş-Severin şi al Serviciului Salvamont  Caraş-Severin.

Carmen SENCO